Yıldız Önen

Yıldız Önen son yazıları

11.05.2016 - 11:23

Çözüme devam

Davutoğlu’nun tasfiye edilmesinin nedenlerinden biri olarak tartışılan konuların başında, Davutoğlu’nun Erdoğan’a göre Kürt sorununda daha ılımlı olması geliyor.

Bu, Davutoğlu’nun çözüm sürecinin en büyük savunucusu olduğu anlamına gelmiyor. Ama bu, Kürt sorununda çözüm konusunun AKP tabanı da dâhil bu toplumun ezici çoğunluğunu belirleyen temel sorun olduğunu gösteriyor. Bu sorunun çözülmemesi, Kürt halkının yaşadığı ıstırabı uzatırken, batıda da siyasi dengeleri belirlemeye devam ediyor.

Çok açık bir gerçek var ki, çözüm sürecinin sonlarına doğru, Erdoğan Cumhurbaşkanı, Davutoğlu Başbakan olmuşken yaşanan gelişmeler, bu ikili arasındaki farkların derinliğine dair ilk işaretleri sunmuştu. Erdoğan Dolmabahçe Mutabakatı adı verilen açıklamayı tanımadığını ilan ederken, bu açıklamanın arkasında belli ki dönemin başbakanı Davutoğlu vardı.

Daha sonra Kürt sorununda savaş yeniden başladığında atılması gereken adımlara dair tartışmalarda da Erdoğan ve Davutoğlu arasında farklar olduğu görüldü. Üstelik bunlar, esasa dair farklardı. En önemlisi, çözüm sürecinin yeniden başlaması ihtimaline ilişkin tartışmaydı. Davutoğlu 2013’e geri dönmenin mümkün olduğunu söylerken Erdoğan son teröristin temizlenmesinden, terör örgütüyle muhatap olunamayacağından söz ediyordu.

Çözüm süreci başladığında, hem süreci önemsizleştirmek hem de AKP’nin ekmeğine yağ sürdüğünü kanıtlamak için çaba harcayan sağdan ve soldan demokrat görünümlü savaş severlere, çözüm sürecinin özü itibariyle çok devrimci bir adım olduğunu anlatmaya çalışıyorduk. Çözüm sürecinin hatırası, yeniden ve nasıl başlayacağı tartışması bile AKP içinde çatlakları derinleştiriyor. Çözüm sürecinin sonucunda HDP yüzde 13 oy aldı, çözüm sürecinin sonucunda Gezi gibi bir isyan başladı, çözüm sürecinin sonucunda AKP meclis çoğunluğunu 7 Haziran’da kaybetti.

Çözüm sürecinin ne kadar önemli bir süreç olduğunu, umarım herkes bugünlerde net bir şekilde kavramıştır. Bu netlik, sürecin yeniden başlaması açısından kaçınılmaz zira. Erdoğan’ın savunuyor göründüğü şeylere doğrudan karşı çıkmayı solculuk sananlar açısından da uygun bir iklim var şimdi. Çözüm sürecine Erdoğan karşı, sürece devlet karşı, sürece Ergenekon karşı, TSK karşı, özel harekat karşı. Ve süreç yeniden başlamadığı sürece binlerce insan ölmeye devam edecek. Süreç bozulduğundan beri binlerce insan öldü zira.

Öyleyse, en hızlı bir şekilde yeniden, çözüme devam diyenler yan yana gelmeli. Akan kanın durmasını isteyenlerden Kürt halkının haklarının tanınmasından yana olanlara kadar geniş bir yelpazeyi bir araya getirebiliriz.

Beklemeye tahammülümüz yok!

Yıldız Önen

[email protected]

(Sosyalist İşçi)


Bültene kayıt ol