Yıldız Önen

Yıldız Önen son yazıları

26.02.2016 - 06:20

CHP'nin sefaleti ya da sefaletin CHP'si

Artvin Cerattepe’de süren direniş hepimize moral verdi. Devlet direnenlere bildiğimiz, artık alışık olduğumuz her yöntemi kullanarak saldırıyor. Kadınların bacağını kırıyor, gaz bombası atıyor, TOMA’lardan basınçlı suyla direnişçileri püskürtmeye çalışıyor, yollara barikat kurup, yürüyüşlere izin vermiyor.

Devletin bütün baskı güçleri birleşmiş ve terbiyeden nasibini almamış, bütün milletin anasına küfür etmiş bir patronun hizmetine verilmiş. “Devlet ne işe yarar, kimin hizmetindedir” sorusunun yanıtını vermek için Marx ve Lenin’in devlet kuramlarına ayrıntılı bakmamıza gerek kalmadı artık. Soma’da da açığa çıktığı gibi devlet tüm yapılanmasıyla patronların hizmetçisidir.

Bu yazıda tartışmak istediğim devletin sınıfsal karakteri hakkında devletin sergilediği hızlı eğitim kurslarının niteliği değil. Kısaca değinmek istediğim nokta, CHP’nin devletin Kürt illerinde uyguladığı şiddeti savunurken Cerattepe’de uyguladığı şiddete karşı çıkmaya çalışan politik yaklaşımındaki açığa çıkan, en hafif tabirle milliyetçilik diyebileceğimiz hastalığı.

CHP Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı ve Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Cerattepe’de polisin saldırılarını değerlendirirken şunları söyledi: “Müdahale etmek için her ortamı yaratıyorlar. Burası ne Cizre, ne de Şırnak. Burası bir cumhuriyet kenti Artvin.”

Uğur Bayraktutan’ın cumhuriyetçi bilinçaltı devreye girmiş. Bizler sömürge analizleri yaptığımızda hakkımızda soruşturmalar başlatılıyor ama CHP’li vekil net bir şekilde Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde cumhuriyet kenti olan ve olmayan illerin, bölgelerin olduğunu söylüyor.

Bu CHP’li vekile sormak lazım, örneğin Cizre neden cumhuriyet kenti değil diye. Ne yanıt verecek acaba? Oralarda Kürtler yaşadığı için mi? Kürtler Kürtçe konuştuğu için mi? Merkezi devlet aygıtı yerine yerel demokrasiyi savundukları için mi? HDP seçimleri ezici bir çoğunlukla kazandığı için mi?

Ana muhalefet partisinin içinde, ırkçı ve milliyetçi yaklaşımları böylesine pervasızca sergileyebilenlerden geçilmediğini biliyoruz. Artvin direnişiyle Kürt halkının direnişi, aynı devletin farklı yüzlerine, politikalarına karşı direnişler ve kazanmak için ikisinin, birleşmese bile dayanışması gerekir. Devlet Cerattepe’de de Cizre’de de şiddet araçlarını kullanıyor direnenlere karşı. Cizre’de, direnenler Kürt olduğu için şiddeti sınırlamıyor, serbest bırakıyor ve onlarca insan öldürüyor. Artvin’i belli ki devlet de cumhuriyet kenti olarak görüyor CHP’liler gibi, orada bu nedenle şimdilik gaz bombası, plastik mermi ve basınçlı suyla idare ediyor.

Sorun, bu CHP’yi sol muhalefetin parçası yapmayı tüm politik stratejilerinin temeli olarak belirleyenlerin, bu türden vekillerin CHP içinden çıkıvermesinin tesadüf olmadığını bilmelerine rağmen CHP aşkından vaz geçememeleri. Nedeni, onların da Cizre’yi bir cumhuriyet kenti olarak görmemesi olabilir mi?

Yıldız Önen

[email protected]

(Sosyalist İşçi)


Bültene kayıt ol