Yıldız Önen

Yıldız Önen son yazıları

Yıldız Önen tüm yazıları

05.01.2022 - 13:59

“Aç kal-üşü-bu kışı böyle geçir”

Sefalet inanılmaz bir hızla büyüyor. Hızla yoksullaşıyoruz. Asgari ücrete yapılan zam 31 Aralık-3 Ocak arasında eridi hemen hemen. İnsanlar alışverişe giderken almak istediği ürünü en ucuz nerede bulacağını uzun uzun düşünüyor. Asgari ücret ortalama işçi maaşı haline geldi. Yoksulluk sınırının çok gerisinde değil sadece, açlık sınırının da gerisinde. Milyonlarca insan açlık sınırının altında bir ücretle yaşamaya mahkûm. 

Elektriğe, doğalgaza yapılan zamlar zaten kıt kanaat geçinen insanları soğukta ve karanlıkta oturmaya zorluyor. Hiçbir işçinin fahiş zamların altından kalkması mümkün değil. İktidar, insanlara açık açık, “aç kal-üşü-bu kışı böyle geçir” diyor. 

Eğitim masrafı, çocukların okul parası, yakacak parası, elektrik parası, market parası, her gün artan ev kiraları, ulaşım zamları, simite ekmeğe gelen zamlar, bir işçi ailesinin geçinmesinin imkânsız olduğu boyutlarda.

İnsanlar aç. Yoksul. Üşüyor. 

Borçla, dayanışmayla, sonraki yılları için de borçlanarak, olmayan parasını harcayarak, pahalı evlerden daha ucuz evlere taşınarak, doğalgazı yakmayarak yaşamaya çalışıyor.

İktidarın her şeyiyle yanlış olan “faiz sebeptir” politikası krizi şiddetli bir hâle getirirken, ekonominin tüm yükünü taşıyan emekçiler bir de krizin yükünü taşımaya zorlanıyor.

İşte tam bu anda susması, utanması, biraz gizlenmesi gerekenler konuşmaya başlıyor. Yüzsüzlük çağının yalancıları sıraya girip arka arkaya açıklamalar yapıyor. 

Hülya Avşar “Gerekirse simit yiyeceğiz, ama bugünleri beraber atlatacağız.” derken, Ahmet Özhan “Bugün içinde olduğumuz ekonomik döngüde gerekirse bir ekmek yerken bunu yarım ekmeğe düşüreceğiz.” açıklamasını yaptı. İktidarın en sağcı parçalarından birisini temsil eden akit gazetesi ise şöyle bir haber yaptı: “özellikle kış aylarında soğan-ekmek yerseniz, bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz.”

Biliyoruz, gerekirse simit yiyeceğiz diyen, asla simit yemeyecek. Üstelik, 4 kişilik bir aile günde iki kere sadece simit yiyerek yaşasa bir de yanında şekersiz çay tüketse ayda yaklaşık 1200 lira harcamak zorunda kalır. Asgari ücretliyse maaşının dörtte birini günde iki kere simit yemeye harcamak zorunda kalır. Şömineli evinden insanlara doğalgazı çok yakmayın uyarısı yapan şımarıklar, biliyoruz ki gürül gürül ısınıyorlar. Akit gazetesinin patronları, köşe yazarları, biliyoruz ki soğan ekmeğin faydalarını bilmezler. Soğan ekmek yemezler.

Şimdi yeni bir evreye girdik: Yüzsüzlük çağının kapısı aralandı bu memlekette. Yoksulları yoksulluklarına alıştırmaya ve yoksulluğun sorumlularını aklamaya yeminli zenginler korosu bu.

Farkında değiller ama yoksulların öfkesinin geometrik olarak artmasına neden oluyorlar. Aç insanlara aç kalmayı salık vermekteki yüzsüzlük hiç unutulmayacak.   

Yıldız Önen

(Sosyalist İşçi)


Bültene kayıt ol