İmza kampanyası: Boris Kagarlitski ve tüm Rus savaş karşıtı siyasi mahkumlar serbest bırakılsın!

15.03.2024 - 09:39

Aşağıda imzası bulunan bizler, 13 Şubat'ta önde gelen Rus sosyalist entelektüel ve savaş karşıtı aktivist Dr. Boris Kagarlitski'nin (65) beş yıl hapse mahkum edildiğini öğrendiğimizde derin bir şok yaşadık.

Dr. Kagarlitski geçen yıl Temmuz ayında 'terörizmi meşrulaştırmak' gibi saçma bir suçlamayla tutuklanmıştı. Bir yazar, kapitalizm ve emperyalizm eleştirmeni olarak dünya çapındaki ününü yansıtan küresel bir kampanyanın ardından, davası 12 Aralık'ta suçlu kararı ve 609.000 ruble (6550 ABD Doları) para cezası ile sonuçlandı. 

Savcılık daha sonra para cezasına 'aşırı hoşgörülü olması nedeniyle haksız' olduğu gerekçesiyle itiraz etti.  Dr. Kagarlitski'nin para cezasını ödeyemeyecek durumda olduğunu ve mahkemeyle işbirliği yapmadığını iddia etti. Aslında cezanın tamamını ödemiş ve mahkemenin talep ettiği her şeyi sağlamıştı.

13 Şubat'ta bir askeri temyiz mahkemesi Dr. Kagarlitski'yi beş yıl hapse mahkum etti ve serbest bırakıldıktan sonra iki yıl boyunca bir internet sitesi yönetmesini yasakladı.

İlk mahkeme kararının bozulması, Dr. Kagarlitski'ye saygı duyan ve serbest bırakılması için yürütülen küresel kampanyada yer alan dünyanın dört bir yanındaki binlerce aktivist, akademisyen ve sanatçıya yönelik kasıtlı bir hakarettir. Rus yasalarının Dr. Kagarlitski'ye karşı kullanılan bölümü ifade özgürlüğünü etkin bir şekilde yasaklamaktadır. Para cezasının hapis cezasıyla değiştirilmesi kararı ise tamamen uydurma bir bahaneyle verilmiştir. Kuşkusuz mahkemenin bu kararı, Rusya Federasyonu'nda hükümetin Ukrayna'da yürüttüğü ve ülkeyi bir hapishaneye çeviren savaşa yönelik eleştirileri susturmaya yönelik bir girişimdir.

Dr. Kagarlitski'nin düzmece davası, Rusya'daki sol hareketlere yönelik acımasız baskı dalgasının sonuncusudur. Emperyalizmi, Batılı ya da başka türlü, sürekli eleştiren örgütler şimdi doğrudan saldırı altında ve birçoğu yasaklanmış durumda. Onlarca aktivist, sırf Rus hükümetinin politikalarına karşı çıktıkları ve seslerini yükseltme cesaretini gösterdikleri için uzun hapis cezalarına çarptırılmış durumda. Birçoğu işkence görüyor ve Rus ceza kolonilerinde temel tıbbi bakımdan mahrum bırakılarak hayati tehlike arz eden koşullara maruz bırakılıyor. Sol görüşlü politikacılar cezai suçlamalarla karşı karşıya kalarak Rusya'dan kaçmak zorunda kalmaktadır. IndustriALL ve Uluslararası Taşımacılık Federasyonu gibi uluslararası sendikalar yasaklanmıştır; onlarla herhangi bir temas uzun hapis cezaları ile sonuçlanacaktır.

Rus soluna yönelik bu baskının açık bir nedeni var. Savaşın ağır bilançosu, emekçi kitleler arasında giderek artan bir hoşnutsuzluğa yol açıyor. Yoksullar bu katliamın bedelini hayatları ve refahlarıyla ödüyor. Savaş karşıtlığı en yoksullar arasında sürekli olarak en yüksek seviyede. Sol, emperyalist savaş ile insanların çektiği acılar arasındaki bağlantıyı ortaya koyacak mesaja ve kararlılığa sahiptir.

Dr. Kagarlitski mahkemenin çirkin kararını sükunet ve vakarla karşıladı: 'Sadece biraz daha yaşamamız ve ülkemiz için bu karanlık dönemi atlatmamız gerekiyor' dedi. Rusya radikal bir değişim ve çalkantı dönemine yaklaşmaktadır.  Dr. Kagarlitski ve diğer aktivistlerin özgürlüğü, bu değişimlerin ilerici bir seyir izleyebilmesi için bir koşuldur.

Boris Kagarlitski ve diğer tüm savaş karşıtı mahkumların derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmasını talep ediyoruz.

Ayrıca Rusya Federasyonu yetkililerini muhalefete yönelik artan baskılarını tersine çevirmeye ve vatandaşlarının ifade özgürlüğüne ve protesto hakkına saygı göstermeye çağırıyoruz.

İlk imzacılar:

Naomi Klein, yazar (Kanada)
Jeremy Corbyn milletvekili (İngiltere)
Jean-Luc Mélenchon, politik lider (Fransa)
Slavoj Žižek, Birkbeck ve Ljubljana Üniversitesi (Slovenya)
Tariq Ali, yazar (İngiltere)
Yanis Varoufakis, yazar ve politik lider (Yunanistan)
Judy Rebick, feminist yazar ve aktivist (Kanada)
Myriam Bregman, milletvekili (Arjantin)
Nicolás del Caño, milletvekili (Arjantin)
Christian Castillo, milletvekili (Arjantin))
Alejandro Vilca, milletvekili (Arjantin)
Fernanda Melchionna, federal milletvekili (Brezilya)
Sâmia Bomfim, federal milletvekili (Brezilya)
Walden Bello, Küresel Güney'e Odaklanmak (Filipinler)
Luciana Genro, eyalet milletvekili, Rio Grande do Sul (Brezilya)
Kavita Krishnan, kadın hakları aktivisti (Hindistan)                                   
Bernd Riexinger, federal Meclis üyesi (Almanya)
Richard Boyd-Barrett, İrlanda Temsilciler Meclisi Üyesi (Irlanda)
John McDonnell milletvekili (İngiltere)
Fredric Jameson, Duke Üniversitesi (ABD)
Étienne Balibar, Paris-Nanterre Üniversitesi (Fransa)
Lin Chun, Londra Ekonomi Okulu (İngiltere/Çin)
Kohei Saito, Tokyo Üniversitesi (Japonya)
Claudio Katz, Buenos Aires Üniversitesi (Arjantin)
Luis Bonilla-Molina, Eğitimde Diğer Sesler (Venezuela)
Reinaldo Iturriza López, sosyolog (Venezuela)
Patrick Bond, Johannesburg Üniversitesi (Güney Afrika)
Lindsey German, Savaşı Durdur Koalisyonu (İngiltere)
Alex Callinicos, King’s Kolej Londra (İngiltere) 
Andrej Hunko, federal Meclis üyesi (Almanya) 
Jodi Dean, Hobart-William Smith Kolej (ABD)

Siz de imzanızı vererek bu kampanyaya katılabilirsiniz

 


Bültene kayıt ol