Ormanlar yanıyor, ormanlar yok ediliyor

27.07.2023 - 08:11

İklim krizi, sıcak hava dalgalarına sebep olurken... Muğla'da Akbelen Ormanı ağaçları Limak Holding tarafından kolluk kuvvetleri eşliğinde kesilirken İzmir, Çanakkale ve Antalya'da orman yangınları sürüyor. 

İzmir'ın Kınık ilçesindeki ormanda yangın çıktı. Alevlerin ilerlerken Çiftlik, Balaban ve Karatekeli mahalleri boşaltıldı.

Çanakkale’nin merkeze bağlı Sarıbeyli köyünde başlayan orman yangınına müdahale sürüyor.

Antalya'nın Kemer ilçesindeki orman yangını 3. gününde. 180 hektarlık alanın zarar gördüğü belirtiliyor.

İklim krizi

Sadece Türkiye değil komşu Yunanistan'da günler orman yangınları var. Dünyanın kuzeyi de güneyi de aşırı sıcaklar sebebiyle yangınlarla boğuşuyor.

Bilim insanlarına göre sıcak hava dalgaları, doğal sebeplerle değil "insan eliyle" oluşuyor. Ve iklim krizinin sonuçlarından biri. Kuraklık ve sel baskınları gibi.

Aralarında Londra Imperial College Grantham Enstitüsü, Hollanda Kraliyet Meteoroloji Enstitüsü, Kızılhaç Kızılay İklim Merkezi ve Küresel Afet Hazırlık Merkezi olmak üzere Birleşik Krallık, Hollanda ve ABD'deki üniversite ve meteoroloji kurumlarından bilim insanlarının yer aldığı World Weather Attribution'dan yedi araştırmacı, iklim değişikliğinin son dönemde sürekli hale gelen yüksek sıcaklıklardaki etkisini ölçtü.

Önceki dönemlerle karşılaştırmalı olarak yapılan hesaplamalar tek bir sonucu gösteriyor: İklim değişikliği olmasaydı sıcak dalgalarının oluşması imkansızdı.

Dünyanın ısısı, fosil yakıt kullanımı sebebiyle 1,2 derece arttı. Artış 2 dereceye ulaştığı taktirde sıcaklık dalgaları gibi aşırı hava olaylarının görülme sıklığı da artacak. Yani dünyanın akciğerleri olarak kabul edilen, karbon emisyonlarını çekip oksijen veren biricik doğal güç olan ormanlar tehdit altında. 

Daha korkutucu senaryolara göre, sıcaklık artışı 2,5 dereceye ulaştığı takdirde yeryüzünde yanmayan orman kalmayabilir.

Fosil yakıtlar

Petrol, kömür ve doğalgaz gibi fosil yakıtların tüketimine dayanan kapitalist ekonomiler, bundan vazgeçmezken, sıcaklık artışı da engellenemez bir hale geliyor.

Kapitalistler aynı anda ticari faaliyetler, yani kâr için ormanlık alanları yok etmeye devam ediyor.

Yanı başında iki termik santralin bulunduğu Akbelen Ormanı'nın başına gelenler, kapitalizmin yarattığı çifte yıkımın bir örneği. Termik santrallar kömürle çalışıyor. Yatağan ve Yeniköy-Kemerköy termik santrallerinde yakılacak kömürü çıkarmak için tarihi Akbelen Ormanı yok ediliyor. Kömür de yanan ormanlar da çıkardıkları karbon emisyonlarıyla dünyanın ısısının yükselmesine katkıda bulunuyor.

Kirli enerji sektörünün şirketleri ise devlet izni ve kolluk kuvvetlerinin eşliğinde yıkımı ilerletiyor.

Mücadele

Akbelen Ormanı'nı korumak isteyen köylülerin mücadelesi, termik santrallara ve kömür madenciliğine karşı yürütülen birçok mücadele gibi, hepimizin mücadelesidir. 

İnsan ve canlı hayatını korumak için kapitalistlere karşı birleşmekten, onları destekleyen iktidarlara "dur" demekten başka yolumuz yok.



Bültene kayıt ol