Volkan Akyıldırım

Volkan Akyıldırım son yazıları

Volkan Akyıldırım tüm yazıları

25.04.2022 - 12:36

Garo Paylan neden hedef gösteriliyor?

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, 'Ermeni Soykırımı tanınsın' önergesi nedeniyle hedef gösteriliyor. Oysa bu önergeyi 7 yıldır 7. kez vermişti. Peki bu sefer neden linç ediliyor?

Türkiyeli Ermeniler bir avuç kalmışken, meclisteki tek Ermeni milletvekili Garo Paylan'ın sözlerine bakalım önce:

"Güncelleme anlamında sadece yılı güncelliyorum. 7 yıldır böyle bir lince maruz kalmadım. Çünkü bu meseleler konuşulabiliyordu Türkiye'de ve her yıl Cumhurbaşkanı'nın taziye dilediği bir konuyla ilgili benim tanımlamam bu şekilde oluyor. Ben değişmedim, demek ki Türkiye değişti. Geçmişle yüzleşmeyle ilgili pek çok adımlar atılıyordu. Ama şimdi geçmişle yüzleşme defterini de kapatmış Türkiye. Eşit, adil bir gelecek defterini de kapatmış demek ki.”

İstanbul'da 24 Nisan anması devlet tarafından yasaklanırken, bu linci gerçekleştirenler kimlerdir? Amaçları nedir?

İktidarı da muhalefeti de aynı koroda

Garo Paylan, yedi yıldır sunduğu aynı önergeyi 23 Nisan Cuma günü bir kez daha TBMM başkanlığına verdi. 

Verir vermez, sosyal medyada "Ermeni" ve "Garo Paylan" isimleri üst sıralara yükseldi.

Garo Paylan'ı hedef gösterenler oldukça tanıdık. Hemen her önemli olayda, iktidarın borazanı olan, parlamenter muhalefeti ya da hak mücadelelerini karalamak için günler hatta geceler boyunca mesai yapan troller.

Son linç girişimlerinin başını da her biri aşikar olmuş AKP yanlısı bu sosyal medya hesapları başlattı. Aynı anda, çoğu sahte isimli yüzlerce hesap ve onlarla bağlantılı binlerce başka hesaptan Garo Paylan ve onun şahsında Ermeni halkı düşman ilan edildi.

Bu linci kendilerini "reisçi" olarak tabir edenler başlattı. Ülkücü faşist hesaplar bu koroya hemen katıldı. 

Türkiye'nin Azerbaycan'dan yana taraf olduğu ve bol bol SİHA sattığı Ermenistan'la savaşın etkisiyle birçok milliyetçi de kolayca bu kampanyaya katıldı. Aynı iktidarın, Ermenistan'la normalleşme görüşmeleri yaptığını bir an bile akıllarına getirmeden.

Garo Paylan'a linci bir üst seviyeye tırmandıran ise İYİP lideri Meral Akşener oldu. Parlamenter muhalefetin böğrüne girmiş ırkçı partinin lideri, HDP'li Paylan'ı hedef gösterince, devreye ondan aşağı kalmamak için AKP sözcüsü, bakanları ve milletvekilleri girdi.

Daha bir kaç gün önce aynı ekipten bi trollün saldırısına maruz kalan meclis başkanı önergeyi iade ederken, AKP'li yöneticiler Akşener ile ağız birliği yaparak "Garo Paylan'ın mecliste yeri yok" demeye başladı.

Kuşkusuz Devlet Bahçeli de onlarla aynı fikirdedir, hatta daha fazlasını istemektedir.

Peki ya hellalleşmeden bahseden, HDP ve sol oylara talip olan CHP ne yaptı?

Belki de grubundaki tek demokrat vekil olan ve 24 Nisan 1915'te İstanbul'da gözaltına alınıp, katledilen Ermeni toplumunun ileri gelenlerini anan Sezgin Tanrıkulu'nun mesajından birkaç saat sonra CHP sözcüsü klavye başına geçti ve Garo Paylan'ı husumet çıkarmakla suçladı.

Oysa husumet çıkaranlar iktidarıyla muhalefetiyle şoven milliyetçiler, ırkçılar ve faşistlerdi.

Amaçları ne bunların?

Baştaki soruya dönersek: 7 yıldır 'Ermeni Soykırımı tanınsın' önergesini veren Garo Paylan neden bu sefer ağır hakaretlere, tehditlere, aşağılamalara ve hedef göstermelere maruz kaldı?

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın her 24 Nisan'da yayınladığı taziye mesajlarının yerini neden anmayı yasaklamak ve Garo Paylan'ı hedef göstermek aldı?

Sebep yaklaşmakta olan seçimlerdir. Bu seçimlerde HDP'nin ve Kürt oylarının kilit bir rol oynamasıdır. Onca baskıya, karalama kampanyalarına rağmen HDP oylarının olduğu yerde durmasıdır.

İktidar bloku ve bu blokun özellikle faşist kanadı, bir taşla iki kuş vurmak istiyor:

1. Kürtler arasındaki Ermeni fobisini kışkırtıp, HDP'yi yıpratmak. HDP oylarını azaltmak. Kürt seçmenlerin kafasını karıştırmak. 

2. HDP'yi kapatma girişimini meşrulaştırmak, mümkünse bunu yaptırmak. Parti kapatmaya toplumsal destek kazandırmak. Bunun için "milli refleks" yaratmak.

İlk amaçları ne derece başarılı olur belirsiz. Garo Paylan, TBMM'deki 2. döneminde Diyarbakır'dan aldığı kitlesel oylarla vekil oldu. HDP'nin Kürt seçmenlerinin sesi oldu. Karış karış her yeri gezdi, halkın içinde durdu. Meclis kürsüsünde Kürt halkının haklarını layıkıyla savundu ve çok daha fazlasını yaptı. HDP seçmenlerinin kafasını karıştırmaları çok zor.

İkinci amaçları ise 25 Nisan Pazartesi günü açığa çıktı. Sosyal medyada Garo Paylan aleyhine karalama kampanyası yapanlar, bu kez HDP kapatılsın etiketiyle nefret ataklarını sürdürdü.

7 yılın ardından Garo'yu hedef alanların en önemli derdi, HDP'dir, HDP'yi kapattırmaktır.

İktidar blokunun "milli reflekslerine" kolayca katılan Meral Akşener gibi ırkçıların yer aldığı ana muhalefet ise aşırı sağcı rüzgarların peşinden kolayca sürüklenmektedir.

Sosyalistlere ve demokratlara düşen ise Garo Paylan'ın, Ermeni halkının yanında durmak, HDP'nin kapatılmasına var güçleriyle karşı çıkmaktır.

Ermenilere, Kürtlere, mültecilere düşmanlık yapan bir muhalefet, gerçek bir muhalefet olamaz. 

Eşitlikçi, özgürlükçü, demokratik bir muhalefeti yaratmalıyız. Bu muhalefet olmadan aşırı sağcı iktidar yenilemez.

Volkan Akyıldırım


Bültene kayıt ol