LGBTİ+ mücadelesi: Tarihte bu hafta (16-21 Mart)

16.03.2021 - 09:39

İnsanlık tarihinin pek çok noktasında farklı sebeplerle verilmiş çok fazla mücadele örnekleri göstermek mümkündür. 

LGBTİ+ özelinde konuşacak olursak, mücadele tarihinde yer yer kazanımlar görmekle beraber, katedilmesi gereken yol oldukça uzun. 

Tarihte bu hafta içerisinde biraz dolanmak istersek;

16 Mart 1885, Avustralya - Romancı Ida Alexa Ross Wylie (16 Mart 1885 - 4 Kasım 1959) Melbourne'da doğdu. I.A. R. Wylie takma adıyla tanınır. Zamanının gazetecilik ve edebiyat kurumları tarafından onurlandırılan ve dünya çapında tanınan bir Avustralyalı-İngiliz-Amerikalı romancı, senarist, kısa öykü yazarı ve şairdi. George Cukor'un yönettiği, Spencer Tracy ve Katharine Hepburn'ün başrollerini paylaştığı Keeper of the Flame (1942) da dahil olmak üzere, 1915 ile 1953 arasında otuzdan fazla romanı ve öyküsü filmlere uyarlandı. 

1940 yılında, o sırada başka bir kadınla yaşamı hakkında çığır açan bir çalışma olan "My Life With George" u yayınladı. 1930'larda Wylie ve iki öncü doktor, Dr. Sara Josephine Baker ve Dr. Louise Pearce, New Jersey, Skillman yakınlarındaki Trevenna Çiftliği’ne yerleştiler. Baker 1945'te ölünceye kadar orada birlikte yaşadılar, ardından Pearce ve daha sonra 4 Kasım 1959'da 74 yaşında ölen Wylie geldi. Wylie ve Pearce, Trevenna Çiftliği'nin aile mezarlığı olan Henry Skillman Burying Ground'da yan yana gömüldü. 

Dr. Sara Josephine Baker  “Typhoid Mary” i yakalamasıyla tanınan öncü bir halk sağlığı uzmanıdır. 

Dr. Louise Pearce, Afrika uyku hastalığı (tripanosomiasis) için bir tedavi geliştirilmesine yardımcı olan Rockefeller Enstitüsü'nde Amerikalı bir patologdu.

17 Mart 1989 - Aktör Merritt Butrick (3 Eylül 1959 - 17 Mart 1989)

“Star Trek II: The Wrath of Khan” ve “Star Trek III: The Search for Spock, ” filmlerinde James Kirk'ün oğlu rolüyle bilinen Butrick, Los Angeles'ta yirmi dokuz yaşında AIDS'ten öldü. Genç aktör 1982'de Sarah Jessica Parker ve Jami Gertz'in başrollerini paylaştığı, bir sitcom olan Square Pegs'deki rolüyle de tanınıyordu.

18 Mart 1995, İngiltere - Anglikan Komünyonu'nun baş primat Canterbury Başpiskoposu basına şunları söyledi: "Homofobiyi her şekilde reddediyoruz." 

Başpiskopos ve diğer 35 Anglikan primat, "alınan Hıristiyan ahlak geleneğiyle çelişiyor" diyerek cinsellik konularında kilise çapında bir tartışma çağrısında bulundu.

19 Mart 1872, Rusya - Sergei Diaghilev (19 Mart 1872 - 19 Ağustos 1929) Rusya'nın Novgorod şehrinde doğdu. 

O bir Rus sanat eleştirmeni, patron, bale emprezaryosu ve birçok ünlü dansçı ve koreografın ortaya çıktığı Ballets Russes'un kurucusuydu.  Ballets Russes'ın 20. yüzyıl sanatının gelişimi üzerindeki etkisini küçümsemek imkansızdır, ancak gey olduğu gerçeği genellikle göz ardı edilmektedir. Diaghilev’in duygusal hayatı ve Ballets Russes ayrılmaz bir şekilde iç içe geçmişti. En ünlü sevgilisi Nijinsky idi. Bununla birlikte, Diaghilev'in sevgililerinden Serge Lifar'a göre, yalnızca Nijinsky'nin yerini alan Léonide Massine, ona “pek çok mutluluk ve ıstırap anı” sağladı.  Diaghilev’in diğer sevgilileri arasında Anton Dolin, Serge Lifar ve sekreteri ve librettisti Boris Kochno vardı. İronik bir şekilde, son sevgilisi, bestecisi ve şefi Igor Markevitch daha sonra Nijinsky'nin kızıyla evlendi.

20 Mart 2009 - İlk trans muhtar adayı olarak Belgin Çelik, Beyoğlu Katip Çelebi Mahallesi’nde adaylığını gösterdi. Seçim kampanyasında LGBTİ aktivist- lerinin desteğini alan Çelik seçimleri kazanamadı. Türkiye siyasi tarihinde bir ilk olması açısından çok büyük bir öneme sahip olmakla birlikte, LGBTİ örgütleriyle siyasi partiler ve yerel yönetimler ara- sında sürdürülebilir bir ilişkinin kurulması için şartların henüz oluşmadığı o yıllarda, adaylık süreçleri bireysel girişimler olarak kalmıştır.

21 Mart 1804, Fransa - Eşcinsel aktiviteye izin veren en eski kanunlardan biri olan Napolyon Yasası yürürlüğe girdi.

Fotoğraf: I. A. R. Wylie



Bültene kayıt ol