İstanbul Sözleşmesi davası: Danıştay süreci bitti, ihtimaller nedir?

24.06.2022 - 11:21

İktidarın İstanbul Sözleşmesi'ni çekilme kararının iptali için Danıştay'da görülen davanın son duruşması gerçekleşti. Karar, 20 Temmuz'dan önce yazılı olarak bildirilecek.

Ankara'da görülen iptal davası, yine kadın örgütlerinin protestolarına sahne oldu. Pınar Gültekin cinayeti davasında katil Metin Avcı'nın "haksız tahrikle" cezasının düşürülmesi herkesi öfkelendirmişti. Daha önceki duruşmalarda olduğu gibi kadınların Danıştay bahçesinde basın açıklaması yapmasına bu kez izin verilmedi.

İstanbul Sözleşmesi'nden çıkışın ardından kadın cinayetlerinin hız kesmediğini belirten kadın aktivistler Danıştay'a bu kararı bozma çağrısı yaptı.

Dava boyunca Türkiye'nin çıkma kararının hukuka uygun olmadığını söyleyen savcı, bu görüşünü yineleyerek fesih kararının bozulmasını istedi.

Danıştay süreci biterken verilen karar, adli tatilin başlayacağı 20 Temmuz'dan önce yazılı olarak açıklanacak.

Hukukçulara göre üç ihtimal var. İlki, Danıştay'ın çıkış kararını hukuka uygun bulması. Bu durumda karar, davacılar tarafından temyiz edilecek. İkinci ihtimal, önceki duruşmada Danıştay Savcısı Nazlı Yanıkdemir'in mütalaası yönünde bir karar çıkması. Yanıkdemir, "Sözleşme, Meclis tarafından feshedilmesine ilişkin kanun çıkarılmadıkça sadece Cumhurbaşkanı kararıyla feshedilemez" demiş ve Anayasa Mahkemesi'ne başvurulması gerektiğini savunmuştu. Üçüncü ihtimal ise 3 duruşmada aynı mütaalayı veren Danıştay Savcısı Aytaç Kurt'un savunduğu İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının iptali olabilir.

Her görüşten kadın örgütü ve birçok baro çekilme kararının iptalini savunuyor.



Bültene kayıt ol