3 Suriyeli işçinin katledilmesi ırkçı bir cinayettir

08.03.2023 - 10:41

3 Suriyeli işçiyi yakarak öldüren Kemal Korukmaz’ın yargılandığı davanın ilk duruşması 1 Mart'ta yapıldı. 16 Kasım 2021’de İzmir Güzelbahçe’de yakılarak öldürülen Suriyeli işçiler Ahmed El Ali, Memun Elnebhan ve Muhammed El Hüseyin El Abdo El Biş’in öldürülmesinin üzerinden bir yıldan uzun bir süre geçmesine rağmen davanın ilk duruşması yeni yapılabildi. İlk duruşmada dava dosyasında pek çok çelişkili tanıklıklar, yanlış itfaiye ve olay yeri inceleme raporları, eksik hastane raporları ve bir dizi eksiklik öldürülen Suriyelilerin avukatları tarafından dile getirildi.

Dava bir yıl sonra başlatılmasına rağmen daha uzun bir süre devam edecek gibi görünüyor. İkinci duruşma tarihinin 14 Haziran olması bile bu davanın da diğer ırkçılık davaları gibi uzatılacağının göstergesi.

Duruşma sonrasında Avukat Eda Bekçi’nin dediği gibi, bu dosya güvenlik güçleri tarafından yeterince ciddi ele alınmadı, uzun süre takipsiz bırakıldı. Şahıs ikinci suçu işleyinceye, kendi beyanı ile suçunu itiraf edinceye kadar savsaklandı. Bu konuda mahkemeyi suç duyurusunda bulunmaya davet ettik, ama talebimiz kabul edilmedi. Bu konunun yine de takipçisi olacağız.

Bu davayı takip etmek ilk duruşmada olduğu gibi hem çok sayıda avukatın, baro temsilcisinin hem STK ve siyasi parti temsilcilerinin (Sığınmacılar Platformu, İzmir Mülteci Dayanışma Platformu, Yaşamak Derneği, Mültecider, İzmir Barosu Mülteci Komisyonu, İHD, Halkların Köprüsü Derneği, Hak İnisiyatifi, Hepimiz Göçmeniz Irkçılığa Hayır Platformu, Fideder, Mülteci medyası, Uluslararası Af Örgütü, DSİP, EMEP, HDP, TİP) orada kalabalık bir katılım sağlaması çok önemli. 

Bu dava pek çok ırkçı saldırının sadece bir tanesi ama sanığın olduğu ve davanın açıldığı bir dava olması açısından önemli. Yine avukatların duruşma sırasında söylediği gibi, bu dava sadece Kemal Korukmaz’ın yargılanması ile sonuçlanmamalı. 

O dönemi hatırlarsak tam da Hrant Dink’i öldürüldüğü döneme benzeyen bir ırkçı propagandanın her gün sosyal medyada yaygınlaştırıldığı, siyasetçilerin her ağızlarını açtıklarında “her şeyin sorumlusu Suriyeliler” söylemini tekrarladıkları günlerdi.

Altındağ linç olaylarından sonra Naif Elnaif’in öldürülmesinden önce olan bir olay. Bu 3 olayın aynı dönemde olması tesadüf değil, yaratılan ırkçı havanın sonuçları. Bu yüzden 3 Suriyeli işçinin öldürülmesi ırkçı bir cinayet olarak kabul edilmeli, Korukmaz’ı bu suçu işlemeye teşvik eden, bu ırkçı ortamı yaratan siyasetçiler de yargılanmalı. 

Tanıkların ifadesinde Korukmaz için “Suriyelileri sevmezdi, Türkiye’nin Suriyelilerden temizlenmesi gerektiğini söylerdi” dediler. Bu ifadeler pek çok sosyal medya hesabında karşılaştığımız söylemler. Tüm bu ifadeler için soruşturmalar biran önce başlatılmalı. Bu masum olduğu iddia edilen ifadeler pratiğe geçtiğinde insanlar katlediliyor bunu sürekli hatırlatmak gerek.

Suriyeli işçilerin katilinin ve onu teşvik edenlerin yargılanması için tüm ırkçılık karşıtlarını bu konuda duyarlı olmaya, bu davayı sürekli gündemde tutmaya ve 14 Haziran’da duruşma salonunda bulunmaya davet ediyoruz. 

Hepimiz Göçmeniz, Irkçılığa Hayır platformu

(Sosyalist İşçi)



Bültene kayıt ol