İngiltere merkezli “uluslararası insani yardım kuruluşu” Oxfam’ın, İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu öncesinde “Eşitsizlik A.Ş.” başlığıyla yayınladığı rapora göre, en zengin 5 milyarder servetini ikiye katlarken, 8 milyar nüfuslu dünyada 5 milyar kişi daha da yoksullaştı.
Wealth X araştırma şirketinin verilerine göre, dünyanın en varlıklı beş adamı olan Elon Musk, Bernard Arnault, Jeff Bezos, Larry Ellison ve Mark Zuckerberg’in servetleri 2020’den bu yana kişi başı yüzde 114 ve toplamda 464 milyar dolar artarak 869 milyar doları buldu. Bu, servetlerinin saatte 14 milyon dolar arttığı anlamına geliyor! Bu sırada dünya nüfusunun yüzde 60'ını oluşturan kesimin maaşları reel olarak yüzde 0,2 oranında değer kaybetti.
Dünya genelinde ise milyarderler, 2020'den bu yana 3,3 trilyon dolar daha zengin oldular ve servetleri enflasyon oranından üç kat daha hızlı arttı. Zengin ülkeler, dünya nüfusunun sadece yüzde 21'ini temsil etseler de küresel servetin yüzde 69'unu ellerinde bulunduruyorlar. Günümüzde en zengin yüzde 1, tüm dünya finansal varlıklarının yüzde 43'üne sahip durumda.
Türkiye'de ise durum şöyle: Bir minibüsü ancak dolduracak sayıdaki en zengin 16 milyarderin serveti, toplumun en alt gelir grubundaki yüzde 50'lik kesiminin servetinden daha büyük. Gelir ve vergi adaleti sağlanmak istenirse, dolar milyonerleri ve milyarderlerine uygulanacak bir servet vergisi ile yılda 12,5 milyar dolar ek vergi geliri yaratılabilir. Fakat bu da bir çözüm değil, adaletsizliğin yarattığı hasara sadece küçük bir pansuman. Zira örneğin sağlık veya sosyal hizmetler alanında çalışan bir kadının Fortune’un en büyük 100 şirketinden birinin CEO’sunun bir yıllık kazancını elde edebilmek için tam 1200 yıl çalışması gerekiyor.
Irmak Yavlal