Körfez'deki kriz: Yoğun diplomasi, yeni yaptırımlar

18.07.2017 - 14:44
Haberi paylaş

Mısır, Katar vatandaşlarına vize getirirken, Doha yönetimi ablukadan doğan zararı tazmin için Uluslararası Adalet Divanı'na başvuracak.

Körfez'deki kriz büyük bir diplomasi ile sürüyor. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Türkiye'nin de aralarında olduğu Katar krizinin tarafı ülkeler arasında adeta mekik dokuyor.

Katar'a abluka uygulayan Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır dışişleri bakanları, bir komiteymiş gibi toplanıp ortak açıklamalar yapıyor.

İzolasyonculuğun yayılışı

Mısır, Katar vatandaşlarına vize uygulmaya başladı. Diğer ablukacı devletler, Katar vatandaşlarını kovarak komşularını zaten havadan, karadan ve denizden yalıtmıştı. ABD Başkanı Donald Trump yedi Arap ülkesi vatandaşlarına sınırlarını kapatırken, sadık dostu darbeci Sisi yönetimi Katar vatandaşlarının serbest geçişine son vermiş oldu.

Mısır'ın vize getirmesi, yeni yaptırımların başladığının ifadesi.

Kriz develeri ve çiftçileri vurdu

Suudi Arabistan, Katarlı çiftçileri sınırdışı dışı ederken günde birkaç yüz devenin çıkışına izin verdi. Kalan develer büyük ağıllarda, 50 derecelik sıcaklığın altında bekletildi. Binlerce hayvan ölüme terk edildi. Körfez'deki kriz nedeniyle 12 bin ila 15 bin arası hayvanın susuzluktan telef olduğu bildiriliyor. 

Katar dava açıyor

Doha yönetimi ise uluslararası yollara başvuracak. Katar Savunma Bakanı el Attiye, ambargodan doğan zararları karşılamak için Uluslararası Adalet Divanı'na gideceklerini açıkladı.

Bakan, Ankara'da önemli açıklamalar yaptı. El Attiye, 13 maddelik ültimatomda Türkiye'nin askeri üssünün kapatılmasının istendiğini belirterek şunları söyledi: 

"Ama ne yazık ki Katar'a saldırıp, Katar'ı abluka altına alma kararının zamanı bizim tarafımızdan belirlenmedi, zamanı onlar belirledi. Bu yüzden çok uzun zamandan beri herkes tarafından bilinen bir üssü gelip de bizden kapatmamızı isteyemezler. Bu, sadece iki egemen devlet arasındaki ilişkileri ilgilendirir."

Gazetecilerin 15 Temmuz darbe girişimine dair sorularınaysa, sıradaki yerin Katar olabileceğini ve darbe konusunu yakından incelediklerini söyleyerek yanıt verdi.

Siber savaş suçlamaları

Trump'ın dört ablukacı devlete destek vermesinin başlıca gerekçelerinden biri, geçen Mayıs ayında Katar'ın resmi haber ajansı QNA sitesinde yayınlanan, emir el-Sani'nin bir konuşmasına dair haberdi. Habere göre emir, Trump'ın Beyaz Saray'da uzun süre kalmayacağını söylüyor, Suudi Arabistan ve müttefiklerini Washington'un kuklası olarak nitelendiriyor ve İran'ı övüyordu.

Bu haberi yalanlayan Doha yönetimi, bunun bir terör suçu olarak tanımlanan siber savaş olduğunu söyleyerek Birleşik Arap Emirlikleri'ne işaret etti. BAE hackleme iddialarını reddediyor.

Katar yönetimi köşeye sıkıştı

Diplomatik çözüm mü? Zorlama mı?

Katar'ın parası yeter mi?

Ek süre bitti, tehditler başladı

48 saat ek süre verdiler

Katar’a verilen süre doluyor

Ablukayı yaratan ABD devreye girdi

Türkiye, Körfez'deki askeri restleşmeye dahil oldu

On gün süre vermişlerdi: Katar reddetti

Ablukacılardan Katar'a: “Türkiye'nin üssünü kapat”

Katar: Ablukaya, askere, üsse, tatbikata hayır!

Arap Baharı'ndan Katar krizine

“Katar’a asker gönderilmesine de, Katar’a ambargoya da hayır”

Katar krizi ya da Bush’tan Trump’a ABD’nin terörist ilan etme keyfiliği

Katar krizi, alışık olduğumuz bir cepheleşme değil

Bültene kayıt ol