Katar’a verilen süre doluyor

02.07.2017 - 11:50
Haberi paylaş

Dört devletin verdiği süre bu gece bitiyor. Katar, ablukanın kalkması için dayatılan 13 maddelik ültimatomu reddediyor.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Bahreyn, 5 Haziran’da Katar’a karşı izolasyona başlamıştı.

Komşu devletler tarafından karadan, denizden ve havadan abluka altına alınan Katar, yerine getirmesi istenen şartların egemenlik haklarına karşı ve uygulanamaz olduğunu söylüyor.

Arkalarına Trump’ı alarak yanlarına 9 başka devleti de çeken ablukacı, bu şartlar yerine getirilmediği takdirde köprüleri tamamen atacaklarını ilan etmişti.

Suud basınında yer alan yorumlarda Katar “beyaz bayrak sallamaya” davet edilirken, aksi takdirde rejimi devirmeye yönelik bir savaş kaçınılmaz olduğu fikri öne çıkıyor.

BAE gazeteleri ise talepler yerine getirilene kadar “kalıcı ablukanın” sürmesi gerektiği fikrini işliyor.

ABD üssü ne olacak?

Katar emiri El-Sani, kendilerine kılıç sallayanların güç aldığı ABD yönetimi ile “stratejik ortaklığa” devam edeceklerini, Doha yakınlarındaki ABD üssünü kesinlikle kapatmayacaklarını vurguladı.

Katar monarşisi, ablukacı devletlere karşı, önüne getirilen büyük anlaşmalara imza atmayı ve Trump’ı kazanmanın yollarını arıyor.

Bu, işlerine yarayacak mı? İran’la ekonomik ve siyasi ilişkilerini sürdürdüğü, Müslüman Kardeşler ve Hamas’ı tanıdığı, El Cezire’de çok sesli bir yayına izin verdiği sürece Katar, Trump’ın da kara listesinde yer almaya devam edecek.

Türkiye bu krizin ortasında

Ültimatomun bitmesi ile Körfez’de tansiyonun yeniden yükselmesi bekleniyor.  

Dört devlet, verdikleri ültimatomda, Türkiye’nin askeri üssünün kapatılmasını istemişti. Erdoğan yönetimi ve Katar bu talebi açıkça reddetti.

Ankara’ya gelen Katar Savunma Bakanı El-Atiyye, "Ülkemizin maruz kaldığı durum, kansız savaş ilanı mahiyetindedir. Vatandaşlara zarar vermek ve Körfez ülkeleri arasındaki sosyal dokuyu parçalamak amacıyla kara, deniz ve hava sınırlarının kapatılması neyle izah edilebilir?" diye konuştu.

El-Atiyye, Türkiye ile stratejik işbirliğinin devam edeceğini, Katar’daki üssün ikili görüşmelerin başlıca gündemi olduğunu belirtti.

Ablukayı yaratan ABD devreye girdi

Türkiye, Körfez'deki askeri restleşmeye dahil oldu

On gün süre vermişlerdi: Katar reddetti

Ablukacılardan Katar'a: “Türkiye'nin üssünü kapat”

Katar: Ablukaya, askere, üsse, tatbikata hayır!

Arap Baharı'ndan Katar krizine

“Katar’a asker gönderilmesine de, Katar’a ambargoya da hayır”

Katar krizi ya da Bush’tan Trump’a ABD’nin terörist ilan etme keyfiliği

Katar krizi, alışık olduğumuz bir cepheleşme değil

Bültene kayıt ol