Küresel BAK: “Katar’a asker gönderilmesine de, Katar’a ambargoya da hayır”

15.06.2017 - 08:42
Haberi paylaş

Savaş karşıtı kampanya Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu (BAK) Katar'a yönelik ambargo ile ilgili bir açıklama yayımladı.

Açıklama şöyleydi:

Katar krizini tetikleyen gelişmeler, ABD Başkanı Trump’ın Ortadoğu ziyareti sonrası oldu. Trump, önce Çin ve Kore’yi tehdit etti, şimdi de gözünü Ortadoğu’ya dikti. Görünen o ki ABD’nin yeni başkanı dünyanın başını belaya sokacak yeni bir emperyalist rekabet alanı yaratmaya çalışıyor.

ABD yönetimi, pek çok bölgede Çin ve Rusya’ya karşı sadece ekonomik değil militarist rekabeti de körükleyerek, bütün dünyayı adım adım bölgesel veya küresel bir savaşın eşiğine götürüyor.

Katar, ABD yönetimi açısından, tıpkı daha önce Afganistan ve Irak gibi bölgesel hegemonya için bir araç. Katar’ın izolasyonu ile ABD, açıkça bundan sonra hiçbir Ortadoğu ülkesinin özerk bir dış politika izleyemeyeceğini ilan etmiş oldu.

Trump, Körfez diktatörleriyle ilişkisini pekiştirip, Katar’ın atacağı geri adımlara da onay verip, krizin daha fazla derinleşmesine izin vermeden bu süreci sonlandırabilir. Ama dünya sürekli ABD’nin “terörizme karşı mücadele” adıyla sürdürdüğü hegemonya tehdidi altında kalmaya devam edecek. Bugün Katar, yarın bir başka ülke.

Türkiye ise bölgede en fazla özerk davranan ve bölgesel bir güç olma hayalleri kuran ülke konumunda. Kriz sonrası Katar’a asker gönderme kararı alarak, emperyalistler arası rekabette yer kapmaya çalışıyor. Bu oldukça riskli bir karar. Türkiye’yi yönetenlerin Katar’a asker gönderme kararı, büyük bir felakete yol açabilir, Türkiye, Ortadoğu’da baş gösterecek yeni bir savaşın tam ortasında kalabilir.

Bizler, barış aktivistleri olarak hiçbir uluslar arası sorunun çözümünde asker kullanılmasından yana değiliz. Katar’a asker gönderilmesi kararı son derece tehlikeli ve yanlıştır, bu karardan derhal vazgeçilmelidir.

Katar, petrol ve doğalgaza dayalı zenginliğine rağmen en temel gıda ve beslenme ihtiyaçlarını dahi kendisi üretemiyor. Katar’da insani bir krizinin yaşanması kuvvetle muhtemeldir. Bu yüzden, Katar’a ambargoya son verilmelidir.

Savaş ve savaş tehdidi ile hiçbir sorunun çözülemediğini yaşadık ve yaşıyoruz. Ortadoğu’da yeni insani krizlere yol açacak emperyal politikalar halklara yeni acılar getirmekten başka bir işe yaramayacak.

Sınır ötesi askeri müdahalelere, askeri üslere ve savaşa hayır!

Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu
14 Haziran 2017

Bültene kayıt ol