Almanya: Filistin Kongresi'ne baskı ve direniş

14.04.2024 - 14:22
Haberi paylaş

Almanya devleti, Berlin’de düzenlenen Filistin Kongresi’ni bastı, elektrikleri keserek katılımcıları zorla salondan çıkardı ve sokakta yapılması planlanan gösterileri yasakladı. Yunanistan’ın eski Maliye Bakanı Varoufakis’in elektronik ortam da dahil olmak üzere, Almanya’da herhangi bir siyasi faaliyette bulunması yasaklandı.

12 Nisan Cuma günü Berlin’de Filistin’e destek için Avrupa'da Demokrasi Hareketi 2025 (DiEM25) tarafından düzenlenen Filistin Kongresi, en başından beri Alman polisinin ağır baskısına maruz kaldı. Filistin asıllı İngiltere vatandaşı hekim Dr. Ghassan Abu Sittah’ın ülkeye girmesine izin verilmedi, havaalanında 3,5 saat boyunca sorgulandı ve hapisle tehdit edildi. Abu Sittah, Gazze’de yaşanan soykırıma dair görgü tanıklığını anlatacaktı.

Kongrenin yapılacağı binayı abluka altına alan polis, yüzlerce katılımcının beklemesine rağmen sadece 250 kişinin binaya girmesine izin verdi. Tek tek kimlik ve bilet kontrolü yaparak katılımcıları içeri alan polis, kongrenin en az 2 saat gecikmeli olarak başlamasına neden oldu. Ayrıca İsrail yanlısı medyanın provokasyon amacıyla getirilen “gazetecilerinin” tümünü, kongre düzenleyicileri tarafından akredite olmamalarına rağmen içeri aldı.

Kongrenin başlamasıyla birlikte “gazeteci” sıfatlı provokatörlerin bir kısmı kürsüyü işgal etti, Dr. Abu Ghassan online olarak konuşmaya başladığı anda polis önce canlı yayını, ardından da binanın elektriklerini kesti.  Bunun üzerine katılımcılar sloganlarla polise tepki gösterdi. Yaklaşık bir saatin ardından polis, Filistin Kongresi’nin sonlandırıldığı anonsunu yaparak katılımcıları zorla dışarı çıkardı. Bu esnada, kongrenin organizatörlerden biri olan Yahudi aktivist Udi Raz gözaltına alındı. Raz ile birlikte gözaltına alınanların sayısı üçe yükseldi.

Cumartesi günü Berlin’de senato önünde toplanan Filistin yanlısı büyük bir kalabalık, sloganlarla parlamentoya doğru yürüyüşe geçti. Yahudi aktivistler tarafından “Yahudiler soykırıma karşı”, “Almanya, sen hiçbir şey öğrenemedin” dövizlerinin taşındığı coşkulu yürüyüşün önü bir süre sonra polis tarafından kesildi, en az 10 kişi gözaltına alınarak yürüyüş dağıtıldı.

Bültene kayıt ol