Ablukayı yaratan ABD devreye girdi

26.06.2017 - 11:54
Haberi paylaş

Dört devletin ültimatomunu reddeden Katar, bu taleplerin "gerçekçi" olmadığını söyleyerek Trump yönetimine seslenmişti. Yanıt, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'dan geldi.

13 maddelik listedeki bazı şartların 'karşılanmasının zor olduğunu' söyleyen Tillerson, Katar'ın bu şartları "değerlendirdiğini" belirterek, "devam eden çözüm amaçlı diyalog için temel sağlayan önemli alanlar var" dedi.

ABD'nin yönetiminin dikkat çektiği "önemli alanlar", "terörle mücadeleye" dair talepler.

Tillerson, açıklamasının sonunda Arap devletlerine "terörü durdurmaları ve aşırılıkla mücadele etmeleri için" çağrıda bulundu.

Katar'dan beklenen Müslüman Kardeşler (Mısır, Filistin ve Suriye) ve İran'la bağlarını kopararak, kılıç dansı yapanların tarafına geçmesi.

Türkiye, Körfez'deki askeri restleşmeye dahil oldu

Exxon Mobil'in çıkarları

Körfez'deki en önemli askeri üssüne ev sahipliği yapan ve milyar dolarlık silah-enerji-ticaret anlaşmalarına imza atan Katar'ın hedef seçilip izole edilmesini sağlayan Trump yönetimi, şimdi bu dayatmayı kabul edip daha da ileri gitmesi için Katar hanedanı üzerinde baskı kuruyor.

Katar emiri Şeyh El-Sani, ABD'li enerji devi ExxonMobil ile "yeni dönemde enerji sektöründeki işbirliklerini" görüştü. Trump'ın dışişlerinin başına koyduğu Tillerson, atmosferi kirleten ExxonMobil'in eski CEO'su!

İran: Katar'ın yanındayız

Trump ve dostları tarafından kıskaca alınmak istenen İran yönetimi, "Katar devleti ve milletinin yanındayız" açıklaması yaptı. Katar Emiri'ne telefon eden İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, hava, kara ve deniz sahasının "dost ve komşu" Katar’a daima açık olduğunu söyleyerek diyalogla çözüm çağrısı yaptı.

On gün süre vermişlerdi: Katar reddetti

Ablukacılardan Katar'a: “Türkiye'nin üssünü kapat”

Katar: Ablukaya, askere, üsse, tatbikata hayır!

Arap Baharı'ndan Katar krizine

“Katar’a asker gönderilmesine de, Katar’a ambargoya da hayır”

Katar krizi ya da Bush’tan Trump’a ABD’nin terörist ilan etme keyfiliği

Katar krizi, alışık olduğumuz bir cepheleşme değil

Bültene kayıt ol