İzmir'de metro ve tramvayda da grev hazırlığı

01.01.2019 - 14:03
Haberi paylaş

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) ortak işlettiği İzmir Banliyö Ağı’nda (İZBAN) 10 Aralık’ta başlatılan grev sürerken, banliyö trenindeki bu grev yayılabilir.

Kentte tramvay ve metro hatlarında da sendika ile işveren zamda anlaşamadı. İZBAN grevi de zam konusundaki anlaşmazlık üzerine başlamıştı.

Şimdi de Demiryol-İş sendikası ile şirket, metro ve tramvay çalışanı 499 kişi için oturdukları toplu iş sözleşmesi masasında anlaşamadı. Devreye sokulan arabulucu da tarafları anlaştıramadı. Arabulucu raporu sendikaya ulaştı.

Demiryol-İş İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz, raporu almalarının ardından ‘grev için gün saydıklarını’ söyledi.

İzmir'de grevci İZBAN işçileriyle buluşma

Metrodaki çalışanlara ilk olarak yüzde 10 zam teklif edildiğini, sosyal haklarda da artış olmadığını ifade eden Ervüz, ikinci görüşmelerinde zam teklifinin yüzde 14’e çıktığını, durumun Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’yla görüşülmesinin ardından üçüncü oturumda zammın artabileceğinin söylendiğini aktardı:

“Bizi davet edeceklerini söylediler. Hatta sözleşmenin toplantısını tutanakta açık bıraktık. Son gün geldi çattı… Arabulucular işverenin kendileri aramadığını söyledi. Bizi de arayan olmadı. Arabulucu aşamasındaki son toplantı yapılmadan arabulucuya rapor düzenlenmesi söylenmiş.”

Sendika yöneticisi personel için 600 lira seyyanen zam istediklerini belirten Ervüz, beklediklerini belirterek, “Bu süreçte belediye bizi grev kararı almak zorunda bırakabilir” dedi.

Grevci İZBAN işçilerinden açıklama

İZBAN’ın grev kırıcılığına mahkeme engeli

DSİP'ten grevdeki İZBAN işçilerine dayanışma ziyareti

İZBAN'da grev başlıyor​

İZBAN’da grev hazırlığı: “İşçi sınıfı ne kadar güç harcarsa o kadar kazanırız”

İZBAN işçisi direnişin simgesi!​

Bültene kayıt ol