İzmir'de grevci İZBAN işçileriyle buluşma

27.12.2018 - 09:46
Haberi paylaş

Dün akşam DSİP İzmir İl Örgütü tarafından düzenlenen toplantıda, iki haftayı aşkın süredir grevde olan İZBAN işçileri, mücadelelerini anlattılar.

Büyükşehir belediyesi ile TCDD’nin ortak işlettiği İZBAN hattında Demiryol-İş sendikası üyeleri ortalama yüzde 20-22’lik zammı kabul etmeyince 10 Aralık’ta grev başlamıştı.

Grev süresince, İZBAN yönetiminin alt işverenden temin ettiği 7 makinist ile günün belirli saatlerinde 24 dk aralıklarla sefer düzenleyerek grevi kırma girişimi mahkeme tarafından engellenmişti. Bunun üzerine işçilere %26'lık yeni bir zam ile gelindi. Ancak sendikalı işçiler zammı reddetti.

İZBAN grevcileri, dün akşam DSİP İzmir İl Örgütü tarafından düzenlenen toplantıda konuşmacı olarak yer aldılar.

İşçiler, en baştaki talepleri olan %28'den geri adım atmadıklarını, ayrıca 85 gün olan ikramiyelerin de 112 güne çıkarılmasını istediklerini aktardılar.

İZBAN işçileri, sürüş ve vardiya tazminatlarını demiryollarında ve metrolarda çalışan tüm makinistlerin aldığını, yalnızca İZBAN'da çalışanların almadığını belirterek, bu taleplerinde de ısrarcı olduklarını söylediler.

İşçiler ayrıca, kamuoyundan destek beklediklerini, meclisteki hiçbir partinin kendi grevlerini dile getirmediğini, muhalefetten bunu beklediklerini dile getirdiler.

Toplantı salondan yapılan katkılar ve dayanışma mesajlarıyla devam etti.

İZBAN'ın çalışmadığı kentte, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yüzde 14 zam dayatması nedeniyle metro ve tramvay hatlarında çalışan işçiler de greve hazırlanıyor.

Grevci İZBAN işçilerinden açıklama

İZBAN’ın grev kırıcılığına mahkeme engeli

DSİP'ten grevdeki İZBAN işçilerine dayanışma ziyareti

İZBAN'da grev başlıyor​

İZBAN’da grev hazırlığı: “İşçi sınıfı ne kadar güç harcarsa o kadar kazanırız”

İZBAN işçisi direnişin simgesi!​

Bültene kayıt ol