Grev başladı: İZBAN işçisi direnişin simgesi!

10.12.2018 - 10:49
Haberi paylaş

TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ortak kuruluşu olan İZBAN şirketinin çalışanları, toplu iş sözleşmesinde uzlaşma sağlanamaması üzerine, daha önce komuoyuna duyurdukları gibi bugün itibarıyle Alsancak Garı önünde yaptıkları basın açıklamasıyla iş bıraktılar.

İZBAN'da makinist, tekniker, teknisyen, istasyon operatörü, gişe çalışanı olarak çalışan 343 işçi greve çıktı. 40 istasyona ve 136 kilometreye ulaşan İZBAN’da günde 400 bin civarında insan taşınıyor.

İşçiler grev için sabah saatlerinde Alsancak Garı önünde buluştu.

İşçilerin örgütlüğü olduğu, Türk İş’e bağlı Demir-Yol İş sendikası İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz, yaptığı açıklamada, işverenin ülke gerçekleriyle ilgisi olmayan zam oranları teklif ettiğini, çalışma koşullarının iyileştirilmesi taleplerine kayıtsız kaldığını, kendi taleplerine yaklaşan teklifler yapılmamasından dolayı işçilerin mecburen üretimden gelen gücünü kullanarak grevi başlattıklarını duyurdu.

İZBAN’da grev hazırlığı: “İşçi sınıfı ne kadar güç harcarsa o kadar kazanırız”

"Hakkımızı alana kadar greve devam edeceğiz"

Ervüz şöyle devam etti:

"İzmir halkının şunu bilmesini istiyoruz; bizler, İZBAN’ın kent içi ulaşımdaki yolcu taşıma oranının, yerinin ve öneminin farkındayız. O nedenle herhangi bir mağduriyet yaşanmaması için grev bizim ilk tercihimiz değildi, bu geldiğimiz nokta İZBAN yönetiminin işçilerin haklı taleplerine duyarsız kalmasının neticesidir. Ulaşımda yaşanacak bu sıkıntıların kısa sürede bitmesi için, bir önceki grevde bizlerden desteğini esirgemeyen ve işçi dostu bir kent olduğunu bildiğimiz İzmir halkının bizleri yine destekleyeceklerini biliyor ve bekliyoruz.

Kurumda, öğretmen makinist kadrosunda çalışan yedi kişilik makinist bir grup var. Onlar sendika üyesi olmadıklarından dolayı bazı kısa hatlarda bu makinistlerin görevlendirileceğini duyduk ama teknik destek alamayacakları için bu durumun greve olumsuz yönde pek bir etkisinin olacağını düşünmüyoruz."

İZBAN'da yarın grev başlıyor

İZBAN yönetiminin bir önceki grevde olduğu gibi bu kez de kamuoyunu yanlış yönlendirmek ve işçilerle halkı karşı karşıya getirmek için gerçeklerle ilgisi olmayan bir açıklama yayınladığını, kendilerinin ise karşı gerçeği olduğu gibi gösteren bir açıklama yayınladıklarını belirten Ervüz, "Şunun bilinmesini istiyorum, bizler hakkımız olanı alana kadar greve devam edeceğiz" dedi.

Basın açıklamasına çok sayıda siyasi parti ve kitle örgütü temsilcisi, basın yayın kuruluşları ve KESK’e bağlı BTS (Birleşik Taşımacılık Sendikası), Hak-İş’e bağlı Liman İş Sendikası yöneticileri katıldı ve desteklerini açıkladılar.

Açıklama işçilerin “İZBAN işçisi direnişin simgesi” sloganlarıyla sona erdi.

İZBAN işçileri grev kararı astı

Bültene kayıt ol