DSİP'ten grevdeki İZBAN işçilerine dayanışma ziyareti

17.12.2018 - 07:24
Haberi paylaş

DSİP İzmir İl Örgütü üyeleri, dün grevdeki İZBAN işçilerini ziyaret ederek dayanışma dileklerini ifade ettiler.

DSİP aktivisleri, ziyaretin izlenimlerini şöyle aktarıyor:

"Tesadüf, aynı gün, grevdeki işçilerin de üyesi olduğu ÖZDER’in (Özel Demiryolcular Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği) grev alanında dayanışma yemeği vardı. Dolayısıyla epey kalabalıktı grev yeri. 

İlk ve en önemli gözlemimiz, işçilerin coşkularının, morallerinin çok yüksek olduğu idi. Kiminle konuşsak örgütlülüğün ve birlikteliğin çok iyi olduğunu ve taleplerini kazanana kadar mücadeleye devam edeceklerini ifade ediyorlardı. 

Birebir yaptığımız sohbetler sırasında, işçiler bir önceki grevin deneyimine sahip olduklarını, bunun sonucu olarak bu kez bütün kararların oylamayla alındığını ve dolayısıyla grev kararının işçilerin inisiyatifiyle alındığını ve uygulandığını, bundan sonraki işveren tekliflerinin de işçilerin oyuna sunulacağını, bu kez sadece iki noktada grev gözcüsü bulundurduklarını, halkın tepkisinin ise daha olumlu olduğunu ifade ettiler. 

Ayrıca yönetimin de bir önceki grevde dersler çıkardığını, bir önceki grevde kadroda bulunan 16-17 kişilik eğitmen makinisti sadece Aliağa ve Çiğli hattında kullandıklarını, şimdi ise 7 kişilik kadroyu İZBAN için ana arter olan Çiğli-Havaalanı hattında çalıştırdıklarını, herhangi bir teknik sorun çıktığında ise özel firmadan hizmet satın aldıklarını ifade ettiler. Tabii ki bu durumun yasal olmadığını, bunun iptali için sendikanın mahkemeye başvurduğunu, sonucun olumlu olamasını beklediklerini anlattılar. 

Bir de şehir içi ulaşımda tek sorumlu olan İzmir Büyük Şehir Belediyesi'nin, grevi etkisizleştirmek için toplu taşımadaki sefer sayılarını arttırdığını, bunun yanında bu kez İzmir’deki bütün dolmuş hatlarına ikişer dolmuş tahsis ederek, Çiğli-Şirinyer İZBAN hattında yeni bir dolmuş hattı kurduğunu ifade ettiler. Bu durumun ne etik ne de yasal olduğunu, ayrıca her fırsatta "CHP belediyelerinde taşerona karşıyız" diyenlerin, hizmet satın alarak taşerona sığındıklarını gördüklerini belirttiler. 

İşçiler son olarak, yaptıklarının bir hak mücadelesi olduğunu, grevin bir an önce sonlanması için kamuoyunun desteğinin katlanarak devam etmesini beklediklerini vurguladılar."

İZBAN grevi dördüncü gününde

Grev başladı: İZBAN işçisi direnişin simgesi!

İZBAN'da yarın grev başlıyor

İZBAN’da grev hazırlığı: “İşçi sınıfı ne kadar güç harcarsa o kadar kazanırız”

Bültene kayıt ol