İZBAN’ın grev kırıcılığına mahkeme engeli

Demiryol-İş ile İzmir’deki İZBAN A.Ş. arasında toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine başlayan grevde, işverenin grev kırıcılığını mahkeme durdurdu.

10 Aralık’tan beri grevde olan İZBAN işçilerinin bağlı olduğu Demiryol-İş Sendikası, İZBAN yönetiminin grev kırıcılığı karşısında Karşıyaka 1. İş Mahkemesi’ne başvurdu. İşçiler ile İZBAN avukatlarının katıldığı duruşmada Demiryolu İşçileri Sendikası Avukatı Orçun Çelik, işverenin grevi kırmak amacıyla iş yerindeki makinistler grevde olduğu halde alt işverenden temin ettiği 7 sürücü eğitmenle aralıklı seferler başlattığını belirterek, bu durumun 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası’nın 68. maddesine aykırı olduğunu savundu. Çelik, grev süresince çalıştırılan 7 personelin 4/C statüsünde emekli olduğunu da belirterek, “Adaletin tesis edilmesi, kamu yararından daha önemlidir. Tedbir kararı verilerek seferlerin durdurulmasını talep ediyoruz” dedi.

İZBAN’ın avukatı Emre Limoncuoğlu ise grev öncesi 273 sefer yapıldığını ifade ederek, “Şimdi ise 48 sefer yapılmaktadır. Bunda grev kırma amacı yoktur” diye konuştu.

Seferler tamamen duracak

Mahkeme, İZBAN tarafından yapılan seferlerin hukuksuz olduğuna hükmetti. Mahkeme, ek seferlerin iş ve yolcu güvenliğini de tehlikeye attığını belirtti.

Gerekçeli kararın açıklanmasının ardından İZBAN seferleri tamamen duracak.

İzmir’de toplantı: Grevci İZBAN işçileri mücadelelerini anlatıyor​

ilginizi çekebilir

304965
Filistin Eylem Komitesi: Gazze ablukası intifadayla kırılacak!
000-74PP7ZU
Gazze şehri bombardıman altında, Sumud Filosu Gazze’ye gidiyor
2025_09_09T143003Z_1272711583_RC28OGAYYLOD_RTRMADP_3_NEPAL_PROTESTS
Asya’da mücadele dalgası: Yozlaşmış ve baskıcı yönetimler düşüyor