Trafo üretimi yapan Hitachi Energy firmasının Kartal, Dudullu, Tuzla ve Dilovası fabrikalarındaki Birleşik Metal-İş sendikasında örgütlü işçilerinin grevi sürüyor. İşçiler ücretlerine %125 zam yapılmasını talep ederken, firma yönetimi işçilere %40 zam önerisinde bulundu.
Dört fabrikada çalışan yaklaşık 500 işçinin tamamının katıldığı Hitachi grevinde işçiler alım gücündeki düşüşe ve enflasyondaki artışa karşı, üç yıllık değil iki yıllık bir sözleşme yapılmasını talep ediyorlar. Hitachi Energy ve üyesi olduğu Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ekonomik kriz ortamında işçi maliyetlerini kısmaya, Mehmet Şimşek’in Orta Vadeli Programı çerçevesinde krizin bedelini işçilere ödetmeye çalışıyorlar. Bu konuda hükümet de patronların yanında.
4 Aralık’ta başlayan Hitachi grevi, 12 Aralık’ta Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile altmış gün süreyle ertelenmişti. Fiili olarak grev yasağı anlamına gelen bu karar, grevin “milli güvenliği bozucu nitelikte olduğu” iddiasına dayandırılmıştı. Ancak Birleşik Metal-İş sendikası yönetimi, grev yasaklarını tanımadığını ve bu yasaklamanın anayasaya aykırı olduğunu açıkladı. 2015 yılındaki grev yasakları sendika tarafından Anayasa Mahkemesine götürülmüş, Anayasa Mahkemesi de grevin ertelenmesine ilişkin ilk derece mahkemelerinin kararlarında ortaya konan gerekçelerin ilgili ve yeterli olmadığı sonucuna varıldığından Anayasa’nın 51. maddesinde güvence altına alınan sendika hakkının ihlal edildiğine karar vermiş ve 50.000 TL manevi tazminat ödenmesine hükmetmiştir. Dolayısıyla grev yasaklarının yasal bir dayanağı da bulunmuyor.
Trafo üreten ve ürettiği ürünleri ihraç eden bir firmadaki grevin nasıl “milli güvenliği tehdit ettiği” bilinmiyor, ancak metal işçilerinin grevlerinin ekonomik kriz koşullarında direnmek isteyen işçilere yol gösterdiği ve bu açıdan sermayenin güvenliğini tehdit ettiğini söyleyebiliriz. Metal işçilerinin direnişi bundan sonraki MESS sözleşmeleri için de bir emsal oluşturacak. Kartal’daki Hitachi fabrikasında greve devam eden işçiler, aralarındaki birliğin güçlü olduğunu ve kazanacaklarını dile getiriyor, emek dostu tüm kişi ve kurumları kendilerine destek vermeye çağırıyorlar.