Faruk Sevim

Faruk Sevim son yazıları

10.01.2019 - 14:18

İZBAN grevinin deneyimleri

İZBAN’da grev yasaklansa da kazanımları çok önemli.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortak kuruluşu olan İZBAN şirketi ile işçilerin üye olduğu Türk-İş’e bağlı Demiryol-İş Sendikası arasında toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sürüyordu. Görüşmelerin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine 10 Aralık tarihinde grev başladı. Makinist, tekniker, teknisyen, istasyon operatörü, gişe çalışanı olarak çalışan 343 işçi greve çıktı. İşveren şirket ilk 15 gün grev kırıcılığı yaprak trenleri çalıştırmaya devam etti. Trenlerin çalışması işçilerin kararlı duruşu sonrası mahkeme tarafından durdurulabildi.

İZBAN grevi sürerken, TİS sürecinde anlaşamayan metro ve tramvayda da grev hazırlığına başlandı. Yani İzmir’i kapsamlı bir demiryolu grevi bekliyordu.

İZBAN işçileri demiryolu sektöründe çalışan işçiler arasında en düşük ücreti alan işçiler, ortalama 2200 TL aylık ücret alıyorlar. Mevcut durumda bazı personelin ücreti son açıklanan asgari ücretin altına inmiş durumda. İşçiler maaşlarına ortalama yüzde 65 zam talep ettiler, istedikleri zam verilirse ücretlerin ortalama düzeyi aylık 3600 TL seviyesine çıkacak, İşverenin teklifi ise yüzde 22 zam. Demiryol-İş sendikası grev ile ilgili yaptığı açıklamada, işverenin zam teklifini işçilere sunduklarını, işçilerin bu zam teklifini kabul etmediğini, grev kararının işçilerin yaptığı oylama sonucu alındığını belirtti.

İZBAN grevi üzerine röportaj

İZBAN grevinde işçilerin muhatabı CHP mi yoksa TCDD mi, dolayısıyla hükümet mi sorusu, yanlış bir sorudur. İşçilerin talepleri belli, geçinebilecekleri bir ücret istiyorlar. Hükümet çevrelerinin sorumluluktan kaçmak ve kafa karıştırmak için öne çıkardığı sorunlar önemli değil. Önemli olan grev mücadelesinin kendisi, greve destek çıkan mahkeme kararının işçilerin mücadelesi sonucu alınmış olması, işçilerin hakları için kararlılıkla greve devam etmeleri ve grevin ancak yasaklamayla durdurulabilmesi.

İZBAN grevinin etkisini, gücünü ve kararlılığını işçi sınıfına çok daha gür sesle anlatmalıyız. Grevin başarısı, 343 işçinin mücadelesinin ötesinde, sınıf dayanışmasının kararlı bir şekilde örgütlenmesine de bağlıydı. İZBAN grevinin birçok işçiye ve sürmekte olan direnişe ilham kaynağı olmasının da yolu buydu. İZBAN grevi, işçi sınıfının asıl gücünün üretimden gelen kolektif gücü olduğunu bir kez daha göstermiş oluyor. Mücadele yönteminin ise işyerinde çalışanların büyük çoğunluğunun aktif katıldığı ve kazanana kadar sürecek bir grev hareketi olması gerektiğini ortaya koyuyor.

Faruk Sevim

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

İşçilere karşı AKP-CHP el ele: İZBAN grevi Erdoğan'ın imzasıyla yasaklandı

İzmir'de grevci İZBAN işçileriyle buluşma

Demiryol-İş: “İktidarla muhalefet birleşip işçi sınıfını terbiye etmeye çalışıyor”

Grevci İZBAN işçilerinden açıklama

İZBAN’ın grev kırıcılığına mahkeme engeli

DSİP'ten grevdeki İZBAN işçilerine dayanışma ziyareti

İZBAN'da grev başlıyor​

İZBAN’da grev hazırlığı: “İşçi sınıfı ne kadar güç harcarsa o kadar kazanırız”

İZBAN işçisi direnişin simgesi!​


Bültene kayıt ol