Yeni Antikapitalist Parti: “Macron öfkeyle tehdit ediyor. Haydi topyekûn eyleme!”

12.12.2018 - 07:14
Haberi paylaş

Fransa’daki Yeni Antikapitalist Parti (NPA), Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un konuşması üzerine bir açıklama yayınladı ve topyekûn eyleme çağırdı.

Açıklamanın tamamı şöyle:

Bakanlar son iki gündür medya aracılığıyla zehir saçtıklarından, zaten pek matah bir konuşma beklemiyorduk ve kesinlikle hayal kırıklığına uğramadık.

Yine de Macron'un bu geceki [10 Aralık'ı kastediyor] konuşması, Sarı Yelekliler hareketine karşı bocaladığı ölçüde, Macron'un politikalarının asıl mahiyetini de ortaya çıkardı.

Öncelikle bu konuşma, Macron'un yöntemlerinin vahşet üzerine kurulu olduğunu gösterdi. Söz konusu konuşmanın "şiddet" meselesiyle başlaması sürpriz olmadı. "Sakinlik ve cumhuriyetçi düzen egemen olmalı" diyor. Peki ne pahasına? Sarı yeleklilerden, lise öğrencilerine dek herkese gaz sıkıldı, herkes dövüldü ve Macron düpedüz bunları yapmaya devam edeceğini vadediyor.  

Sonra, her zamanki toplumsal aşağılama kısmı geliyor: "Ortada pek çok Fransız'ın paylaştığı bir öfke, bir infial hâli olduğunu da unutmuyorum" diyor ve tebessüm etmeden ekliyor “sadece bazı yönlerden”. Acaba kimi kandırmaya çalışıyor? Macron aşırı zenginlerin temsilcisidir ve toplumun en mazlum kesimlerine karşı kurduğu empatiye inanmamızı istemektedir.

Sonuç olarak önerdiği tek şey, pek çok boş lafla yutturmaya çalıştığı bir miktar ekmek kırıntısı ki bu da gelirin yeniden dağılımının Macronist bir sosla karıştırılıp önümüze sürülmesinden başka bir şey değil. Sosyalist Partili bir önceki Cumhurbaşkanı Hollande'ın, yakın geçmişte hazırladığı "ekonomik ve sosyal olağanüstü hâl" isimli küflü yemeği masalarımıza servis etmek istiyor. Bu plandaki pek çok önlem, cumhurbaşkanının ne kadar bonkör olabileceğini gösteriyor. Tabii bu bonkörlük halkın parasıyla; sermayeye ve en zenginlerin varlıklarına hiç dokunmadan yapılacak. Asgari ücret alan işçilerin ücretlerine aylık 100 Euro zam mı yapılacak? Kapitalistler, hükümet tarafından oluşturulan İstihdam Fonu'ndan bu tutarı geri alıp kendini tekrar güvence altına alacak. Peki, ya fazla mesai konusu ne olacak? İşveren, fazla mesai durumunda vergi ve sigorta primi ödemeyecek... Tüm bunlar eski muhafazakâr Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin politikalarından bile daha kötü! Peki yıl sonu ikramiyeleri için ne değişiklik vadediyor? Yıl sonu ikramiyesi verilmesi mümkün fakat patronların takdirine bırakılmış. Üstüne üstlük, zenginler için tekrar az vergi ödemeyi öneren yasanın geri dönmesini bile konuşamıyoruz. Neden? Çünkü "geçmişi konuşmak Fransa'yı zayıflatırmış". Gerçek şu ki Macron'un tüm politikaları bizi zayıflatıyor! Sonuçta, yalnızca 2000 Euro'dan az geliri olan emekliler mutlu olacak. Çünkü sadece onlara getirilmesi öngörülen adaletsiz vergi ödemesi artışları iptal edildi. Tüm mücadele bunun için miydi?

Hiçbir şeyden bahsetmeyen bu konuşmanın ardından Sarı Yelekliler hareketi, gençlerin de katılımıyla beraber Salı günü eylemlerine devam edecek. Hareketimizin beşinci görevi tüm hoşnutsuzları birleştirmek amacıyla hafta sonuna hazırlanmak. Hafta sonu en büyük amacımız topyekûn eylem ve grevle birlikte tüm ülkede hayatı durdurmak olacak. Aşırı yaşam pahalılığına başkaldıran bu engin kitle hareketi karşısında Macron pes etmeli: Adaletsiz vergilendirmeye son vermeli, faturayı zengine ödetmeli, maaşları ve gelirleri artırmalı. Hükümete geri adım attırabiliriz!

Orijinal metin: https://www.npa2009.org/communique/macron-menace-et-enfume-mobilisation-generale?fbclid=IwAR0N3sWWz5a9eBDd-HlauBWMT6n0s2igtfJ4q8bKbd6MXdeqvpRoilJGgeM

 (Çeviren: Doğan Kansız)

Macron bir adım ileri, iki adım geri

(Video) Sarı Yelekliler yine her yerde sokaktaydı

Sarı Yelekliler'le mesafelenmek

Sarı Yelekliler: Önce Macron vazgeçti

Sarı Yelekliler niye isyan ediyor?

Bültene kayıt ol