Macron bir adım ileri, iki adım geri

11.12.2018 - 08:26
Haberi paylaş

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sendika temsilcileriyle yaptığı görüşme sonrası Sarı Yelekliler eylemi hakkında “Sorumluluğumu kabul ediyorum” derken, huzuru sağlamak için “tüm araçları” kullanacağını söyledi.  

Sarı Yelekliler eylemleriyle çalkalanan Fransa’nın Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sendika temsilcileriyle bir araya geldi. 4 saat süren görüşmenin ardından “ulusa sesleniş” konuşması yapan Macron, “İnsanlar seslerinin duyulmadığı görüşünde. Bu bugün yaşanıyor. Bu konudaki sorumluluğumu kabul ediyorum. Biz son 1.5 yıl içinde bu soruna eğilmekte geri kaldık. Size daha başka önceliklerim olduğu izlenimi verdim. Bazılarınızın sözlerimden rahatsızlık duyduğunu da biliyorum” dedi.

Asgari ücrete zam

“Burada bir kızgınlık var. Derin bir kızgınlık var. Ve bu anlamlarda meşruydu. Sabah kalkan bir çalışan, ay sonunu getirme endişesi taşıyor. İlk kez böyle kadınların sözlerini duydum. Biz buna korkakça yaklaştık” diyen Macron, işçilere çeşitli vaatlerde bulundu.

Asgari ücretin 2019’da 100 avro arttırılacağını söylerken, fazla mesaiye verilen ücretlerin vergiden muaf olacağı ve çalışanlara yıl sonu ikramiyesi verileceğini ifade etti.

Zenginleri kollamaya devam

Macron, başından beri temsil ettiği zenginlere seslenmeyi de unutmadı. “İnsanların kazandıkları ile onurlu yaşadıkları bir Fransa istiyoruz. Büyük işverenlere gidip onlarla da konuşacağız. Hükümet ve parlamento birlikte çalışmalı bu konuda. Çok çalışmayı ödüllendireceğimiz yeni bir vergi planını devreye sokmaya çalışacağız” şeklinde konuşan Macron, zenginlerin vergilendirilmesi konusunda ise şunları söyledi: “Birçok kişi Varlık Vergisi'nde U dönüşü yapmamı beklediğini biliyorum ama bu sorun 40 yıldır devam eden bir durum var. Fransa'nın en zenginlerini ülkeden ayrıldığını görüyoruz. Bunların ayrılmalarını engellemek için kaldırılmıştı, bundan dönmek bizi zayıflayacaktır. Vergilerini Fransa'da ödemelidirler”.

(Video) Sarı Yelekliler yine her yerde sokaktaydı

Sarı Yelekliler'le mesafelenmek

Sarı Yelekliler: Önce Macron vazgeçti

Sarı Yelekliler niye isyan ediyor?

Bültene kayıt ol