Trump, Suudi prensin yanında: “Ondan başkası İsrail’i koruyamaz”

21.10.2018 - 11:51
Haberi paylaş

ABD'nin ırkçı başkanı Donald Trump, muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı'yı Türkiye'deki başkonsolosluğunda öldüren Suud rejimini savunmaya devam ediyor.

Trump daha önce Kaşıkçı olayı nedeniyle Suudi Arabistan'la aralarını açamayacaklarını ve silah anlaşmasını iptal etmeyeceklerini söylemişti. ABD'nin ırkçı başkanı, dün Suud rejimi tarafından yapılan "Kaşıkçı konsoloslukta çıkan arbedede öldü" açıklamasını inandırıcı buldu ve 18 kişinin gözaltına alınmasını çok iyi bir ilk adım olarak değerlendirdi.

Trump, cinayetin emrini verdiği iddia edilen Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ı bu kez de “ülkesini sadakatle seven, güçlü bir kişi” olarak tanımladı.

Washington Post’a söyleşi veren  Trump, gazetecinin öldürülmesi konusunda yönetiminden hiç kimsenin Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ı suçlamadığını belirterek, Selman’ın liderliğinden övgüyle söz etti.

Trump, Washington Post ile 20 dakika süren söyleşisinde, Selman’ın ‘ülkesini sadakatle seven, çok iyi kontrole sahip, güçlü bir kişi’ olduğunu söyledi. ABD başkanı ayrıca Selman’ın yerine başka bir liderin gelmesini tercih etmeyeceğini belirtti.

İnkârdan kabule: Suudi Arabistan'ın Kaşıkçı açıklamaları

ABD Başkanı Trump, Washington yönetiminin Suudi Arabistan’a yaptırım uygulayıp uygulamayacağına ilişkin soruya da bu konuda bir şey söylemek için çok erken olduğu yanıtını verdi. Trump, röportaj sırasında sıklıkla ABD ile Suudi Arabistan arasındaki ekonomik ilişkilere ve Selman’ın bu ilişkideki rolünün önemine işaret etti.

Suudi Arabistan’ın ABD’den silah satın almasını öven, petrol fiyatlarına ve İran’ı ‘köşeye sıkıştırmaya’ atıfta bulunan Trump, “Orada İsrail’i korumaya yardım edecek başka kimsemiz yok” dedi

Trump, Washington’un Riyad yönetimine silah satışını durdurması halinde bundan Çin ve Rusya’nın çıkar elde edeceğini savundu. Donald Trump ayrıca, kendisinin ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun, Kaşıkçı Suudi Arabistan Konsolosluğu içindeyken alınan ses ya da görüntü kaydını duymadığını ya da görmediğini söyledi.

Suudi Arabistan, Kaşıkçı cinayetini kabul etti

Suudi Arabistan'ın Cemal Kaşıkçı açıklamasına tepkiler

AKP, “Kaşıkçı olayını fazla deşelemeden” Suudi Arabistan'a yardımcı oluyor

Bültene kayıt ol