Suudi Arabistan'ın Cemal Kaşıkçı açıklamasına tepkiler

20.10.2018 - 16:37
Haberi paylaş

Suudi Arabistan'ın Cemal Kaşıkçı’nın konsolosluk içinde yaşanan arbede sırasında öldüğüne yönelik açıklamasına birçok ülkeden tepkiler geldi.

AKP'den konuya ilişkin ilk açıklama İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta'dan geldi. Türkiye yetkililerinin savcılığın yaptığı kovuşturma sonucunda bir takım delillere ulaştığını söyleyen Usta, "Suudi yetkililerin bu olayı daha önce açıklaması aslında daha kıymetli olurdu. Ancak iş zaten ortaya döküldükten sonra mecbur kaldılar ve böyle bir açıklama yaptılar. Çünkü her şey zaten ortaya çıktı. Bütün delilleriyle açıklanacak yakında" dedi.

Dünyanın gözü önünde böyle bir olayın yaşanmasının uluslararası alandaki güvenlik tehditlerinin boyutunu ortaya koyduğunu belirten Usta, "Suudi yetkililerin bu işi tek başına yaptıkları inandırıcı gelmiyor. Konuya ilişkin açıklamalar gelecektir" diye konuştu.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik de İstanbul'da yaptığı açıklamada, "Türkiye ne olmuşsa onu açığa çıkartacaktır. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın" dedi. 

Suudi Arabistan, Kaşıkçı cinayetini kabul etti

Trump Suudilerin açıklamasını "inandırıcı" buldu

ABD Başkanı Donald Trump, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ölümüne ilişkin Suudi Arabistan'ın 18 Suudi vatandaşının gözaltına alındığını duyurmasını "büyük bir ilk adım” olarak nitelendirdi. Trump, ABD'nin bundan sonra alacağı pozisyonla ilgili olarak da Kongre ile birlikte çalışacağını söyledi.

Trump, Arizona eyaletindeki bir etkinlik sırasında gazetecilerin bu açıklamaları inandırıcı bulup bulmadığı şeklindeki sorusuna, "Buluyorum" şeklinde yanıt verdi. Başkan, bir sonraki adımının ne olacağına karar vermeden önce Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile görüşmek istediğini söyledi.

Ceset aranıyor

Reuters'a konuşan üst düzey bir Türkiyeli yetkili, "cesede ne olduğunu çok geçmeden bulacaklarını" söyledi. İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan yetkili, Kaşıkçı'nın DNA örneklerinin Türkiye'den temin edildiğini ve şu an için bu konuda Suudi Arabistan'dan talepte bulunulmasına gerek olmadığını belirtti.

AKP, “Kaşıkçı olayını fazla deşelemeden” Suudi Arabistan'a yardımcı oluyor

Bültene kayıt ol