Türkiye'nin Mayıs ayındaki ihracat geliri, geçen senenin aynı dönemine göre %19 düştü. MESS'e ve onun işbirlikçisi Türk Metal'e karşı mücadele eden işçiler ise patronları felç etti. En büyük ihracat kaybı otomotiv sektöründe yaşandı.
Mayıs ayındaki istatistikler, toplumdaki tüm zenginliği üreten işçi sınıfının gücünü bir kez daha ortaya koydu. Metal sektöründe başlayan ve hızla yayılan grev, emekçileri sömürerek zenginleşen patronların belini büktü.
Milliyet yazarı Güngör Uras, köşesinde, "Otomotiv ana sanayi ve yan sanayi ihracatın ve ekonominin lokomotifi durumunda. Bu sektörlerdeki olumsuz gelişmeler önce ekonominin gelişmesini sonra ihracat gelirlerini olumsuz etkiliyor. Etkileyecek. Mayıstaki üretim duraklamalarının, ihracata olumsuz etkisini haziranda göreceğiz. Temenni edelim ki (Temenni yetmez, gerekli tedbirleri alalım ki) yaşanan işçi-işveren anlaşmazlığının üretim ve ihracata olumsuz etkisi kalıcı olmasın. Otomotiv ana sanayi ve yan sanayinin ihracatının artışı önemlidir" diye yazdı.
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu ise metal işçilerinin grevini hatırlatarak, "Mayıs ayında ihracatta eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda yüzde 47, binek otomobillerde de yüzde 34'ü bulan kayıpların yaşanmasında bazı ana ve yan sanayi firmalarımızda üretim durmalarının da etkili olduğunu düşünüyoruz" itirafında bulundu.
Türkiye genel ihracatında yaşanan gerilemenin tüm sektörlere de olumsuz olarak etki yaptığını açıklayan Sabuncu, otomotiv sektöründeki ihracatın Mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27 azaldığını söylemesi dikkat çekti.