Bursa’da Renault fabrikasında süren iş bırakma eylemi, 9 maddelik anlaşmayla sonuçlandı ancak işçilerin mücadelesi sona ermiş değil. Elde edilen kazanımlara sahip çıkmakta kararlı olan işçiler, bundan sonra yapacaklarını tartışıyor. Patron yanlısı dedikleri Türk Metal’den kurtulan Renault işçileri, şimdi kendi temsilcilerini seçmeye hazırlanıyor.
Evrensel'in aktardığına göre, Renault fabrikasında çalışan ve direniş boyunca fabrika önünde bulunan bir işçi, direnişten sonra hem işçilerin hem de patron temsilcilerinin çok değiştiğini anlattı. İşçi, artık işçilerin değil, patronun adamlarının korktuğunu ve üretim yapılması için direnişin son günlerinde şeflerin ve müdürlerin işçilere yalvardığını söyledi. İşçilerin kendine daha fazla güvendiğini ifade ederek, gelecekte bu birliğin daha da büyüyeceğini ve Türk Metal’in imzaladığı sözleşme süresinin sona ereceği 2017’de çok daha ilerde olacaklarını anlattı.
İşçiler artık birlik konusunda daha emin
Başka bir işçi ise şunları söyledi: “İlk başta fabrika içerisi çok gergindi, herkes birbirine kızıyordu. Saat ücretleri konuşuldu. Müdürler bizlerle toplantı yaptılar. Atölye şefleri ‘Siz yokken bizler hiçiz’ dediler. ‘Aynı Bosch’taki gibi olacak farklarınızı dahi alacaksınız, mavi yaka beyaz yaka ayrımı kalktı, sadece Fransa’da işçilere verilen primi alacaksınız’ dediler. İşbaşı yaptığımız andan beri içerde ciddi bir tartışma yürütülüyor. İşçiler artık birlik konusunda daha emin ve daha organize durumda. Fabrika içerisinde sürekli bize küfürlü konuşan, baskı yapan UET şeflerinden dahi artık kimse korkmuyor. Direniş Türk Metal’e karşı başladı ama sonunda mesele patrona döndü. ”
Fabrika içi demokrasi
Direniş anında kendiliğinden öne çıkan temsilciler yerine yeni temsilcilerin seçileceğini ve bunun fabrika içindeki demokrasiyi güçlendireceğini ve fabrika içerisinde bir güven tazeleyeceğini söylüyor işçiler. Fabrikadaki en büyük kazanımın Türk Metal gibi patron yanlısı bir sendikanın gitmesi olduğunu dile getiren işçiler, kendi temsilcilerini seçecekleri için patrona karşı daha güçlü olacaklarını ifade etti.
İşçi temsilci seçimlerinin yapılmasının fabrika içerisindeki birçok sorunu çözeceğine ve işçilerin birliklerini güvence altına alacağına inandığını aktaran bir işçi, şöyle devam etti:
“Daha büyük kazanımlar elde edebilirdik. Temsilcilerin sayısı azdı ve psikolojik olarak sürekli yıprandılar. Bir taraftan patron, vali, polis diğer taraftan işçiler aynı kişiler kaldıramadı. Daha fazla temsilci olsa, patron temsilcileri ile sürekli aynı kişiler görüşmeseydi, daha büyük kazanımlar elde edebilirdik. Temsilciler seçmeliyiz ve fabrika içerisinde güven tazeleyip birlikleri daha güçlü hale getirmeliyiz.”
İşçiler, Türk Metal'i istemiyor
Direniş başlamadan önce Türk Metal’in fabrikada hüküm sürdüğü dönemde, işçilerin her ses çıkarışına, en ufak bir eylemine baskı ve şiddetle karşılık verildiğini anlatan bir başka işçi, şimdi fabrikada kimsenin Türk Metal’in temsilcilerini istemediğini dile getirdi. İşçi, “Bana 20 gün önce tehdit mesajı gönderip, arkadaşlarımızı fabrika önünde sopalarla döven sendikacıyı aramızda istemiyor. UET şefine de söyledim bunu gönderin gitsin fabrikanın en son kapısında çalışsın bunu görmek istemiyoruz dedim. Fabrikada kimse Türk Metal ile ilgili bir şey görmek istemiyor” diye konuştu.