Adalet Zemini'nden basın açıklaması: “Demokrasiye evet, adalete evet”

26.06.2017 - 12:01
Haberi paylaş

Adalet Zemini, CHP lideri Kılıçdaroğlu tarafından başlatılan adalet yürüyüşüyle ilgili yazılı bir basın açıklaması yayımladı.

Adalet Zemini'nin açıklaması:

Demokrasiye evet, adalete evet

Adalet Zemini olarak, Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ankara’dan İstanbul’a başlattığı “Adalet Yürüyüşü”nü destekliyoruz. Dokunulmazlıkların kaldırılmasına destek veren, Demirtaş'ın 7 aydır hapiste olmasına tepki göstermeyen CHP'nin, sonunda adaletin herkes için gerekli olduğunu anlaması memleketimiz için hayırlı olmuştur.

Hükümet OHAL ilan ederek ve KHK’lar yayınlayarak yargı sistemi üzerinde yoğun bir baskı kurdu. Hak ve adalet duygusu ayaklar altına alındı, FETÖ ile mücadele gerekçesi ile siyasi muhaliflere karşı adaletsiz uygulamalar sıradanlaştı.

Hak ve adalet, basit iktidar hesaplarıyla ve kısa vadeli çıkarlarla geçiştirilemeyecek kadar önemli değerlerdir. Ve üstelik hakka ve adalete uymamanın ağır bir maliyeti vardır; çünkü haksızlık ve adaletsizlik ateşi, sadece düştüğü ocağı değil, bütün toplumu yangın yerine çevirir.

Kılıçdaroğlu’nun başlattığı Adalet Yürüyüşü toplumdaki hak ve adalet talebinin somut bir yansımasıdır. Deniyor ki, bu yürüyüş hükümetin lütfudur, toleransıdır. Hayır, yürümek bir insan hakkıdır. Hak ve adalet arayışını insanlara öğretenler de peygamberlerdir. Firavunlar insanlara haklarını kendi lütufları olarak gösterirler. Hak aramanın lütuf olarak tanımlanmasını asla kabul edemeyiz.

Adalet Yürüyüşü, adalet şiarıyla kamusal vicdana seslenen, meşru zeminde ve barış içinde sürdürüleceği duyurulan demokratik bir hakkın kullanılmasıdır. Bunun etrafında menfi bir hava yaratılması ve yasalar çiğneniyormuş gibi bir söylem geliştirilmesi hem doğru değildir, hem de kimseye bir fayda sağlamaz.

Söylemlerindeki sertliğe rağmen hükümet de şimdiye kadar yürüyüşü fiilen engelleyici bir tavır içine girmemiştir. Bu son derece olumludur ve sonuna kadar böyle sürmelidir. Bu yürüyüş herkes için bir demokratik olgunluk sınavıdır.

Kılıçdaroğlu ve ona katılan herkesin ‘adalet’ için attığı adımlar bu ülkenin demokratikleşme serüveni içinde kıymetlidir. Hükümetin de bu yürüyüşten olumlu bir ders çıkararak OHAL dahil adaletsizce uygulamalarından vazgeçmesini umut etmekteyiz.

Adaletten, demokrasiden, barıştan, kardeşlikten, tarafsız ve bağımsız yargıdan yana olan bizler, Adalet Zemini gönüllüleri olarak Adalet Yürüyüşünü destekliyoruz ve hak ve adaletten yana olan herkesi de destek vermeye çağırıyoruz.

Adalet Zemini
26 Haziran 2017

www.adaletzemini.org
[email protected]

HDP destek kararı aldı, Kılıçdaroğlu bozkurtların peşinde

Adalet Yürüyüşü 8. gününde: KHK ile işten atılan akademisyenlerden destek

Adalet yürüyüşü Edirne'ye uzanacak mı?

Adalet Yürüyüşü 6. gününde: Tepkiler ve gelişmeler

DİSK, Türkan Elçi, İHD ve TİHV'den adalet yürüyüşüne destek​

Aslı Erdoğan ve Erdal Doğan ile röportaj: “Adalet herkes için”

CHP, sokak ve adalet!

Adalet yürüyüşünde 3. gün: Baskılara tepki büyüyor

Hapisteki vekil sayısı 12'ye çıktı: CHP, İstanbul'a yürüyor

Bültene kayıt ol