Irkçılık karşıtları 16 Mart'a hazırlanıyor

28.02.2019 - 09:20
Haberi paylaş

"Hepimiz Göçmeniz - Irkçılığa Hayır" kampanyası dün İstanbul'da Hevi LGBTİ derneğinin salonunda gerçekleştirdiği aktivistler toplantısıyla 16 Mart hazırlıklarını sürdürdü.

Birleşmiş Milletler'in Uluslararası Irk Ayrımcılığına Karşı Gün kabul ettiği 21 Mart'a en yakın olan hafta sonunda, 16 Mart günü dünyanın birçok ülkesinde ırkçılık karşıtları eylemler yaparak, göçmenlerle dayanışmayı büyütecek. Bu hareketin Türkiye ayağı olarak İstanbul, İzmir ve Tekirdağ'da da etkinlikler düzenlenecek.

"Hepimiz Göçmeniz - Irkçılığa Hayır" kampanyası, bu etkinlikleri örgütlemeye devam ediyor. Dün Hevi LGBTİ derneğinde gerçekleştirilen aktivistler toplantısının girişinde, Sibel Erduman, uluslararası hareketin geçmiş deneyimlerinden bahsetti.

1930'larda yükselişe geçen aşırı sağ partilerin İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra bir dönem sessizliğe büründüğünü, ancak bugünlerde tekrar yükselişe geçtiğini hatırlatan Erduman, "Göçmenler 1970’li yıllardan itibaren Avrupa’da baş gösteren istihdam sorunlarının, kültürel değişimlerin ve toplumsal memnuniyetsizliklerin kaynağı olan bir unsur olarak görülmeye başlandı" dedi. Sağ popülist partilerin ekonomik krize karşı sundukları belirli bir strateji olmamasına rağmen, ulusal açıdan içe dönme vurgusu ve küreselleşme karşıtlığı söylemlerinin ekonomik politikalara yönelik olduğunun görüldüğünü ifade eden Sibel Erduman, Almanya'da Pegida hareketinin 2014 yılından itibaren kitleselleşmeye başlamasını ve ona karşı verilen mücadeleleri aktardı.

Göçmenlerle dayanışan aktivistler bir araya geldi

Uluslararası mücadeleler ve Türkiye

Erduman şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye’de de Suriyeli göçmenlere yönelik ırkçı saldırıların gittikçe arttığını görüyoruz. Avrupa’daki ırkçı hareketlere karşı hatırı sayılır etkisi olan dayanışmayı örgütleyen hareketler de var, örneğin İngiltere’de 2018 yılında çeşitli politik, sivil, yardımsever organizasyonların ve sendikaların örgütlediği 30 bin kişi sokağa çıktı. Ekim 2018’de Berlin’de yaklaşık 242 bin kişi sokağa çıktı. Kasım 2018’de Roma’da binlerce insan ‘Siyah hayatlar önemlidir’ ‘sınırları açın’ sloganlarıyla sokağa çıktı.

Türkiye’de de www.göcmeniz.org sitesi etrafında örgütlenen aktivistler bir süredir Suriyeli göçmenlere yönelik ırkçı saldırılara karşı bir direniş ve dayanışma hareketini oluşturmaya çalışıyor. Toplantılar yapıyor ve bu sene 16 Mart’a alınan ırkçılık karşıtı günde çeşitli etkinlikler düzenliyor. Katılalım ve siteyi izleyelim."

16 Mart uluslararası ırkçılık ile mücadele günü etkinlikleri

(Video) İpsala’dan mültecilerle dayanışma çağrısı​

Mültecilerin statüsüzlüğü

Toplantıdaki diğer katılımcıların konuşmalarında, En İyi Film dalında Oscar ödülü kazanan The Green Book'ta da görüldüğü gibi, bugün normal gibi görülen tüm hakların vakti zamanında verilen kitle mücadeleleri sonunda kazanıldığı, bunun da uluslararası ırkçılık karşıtı hareketin ürünü olduğu vurgulandı.

Irkçılık karşıtı kampanyaların bu yüzden işe yaradığı, bugün de dünyanın birçok yerindeki benzer hareketler sayesinde anketlerde kamuoyu görüşlerinde mültecilere desteğin çoğunluk olduğu ifade edildi.

Türkiye'de ise ırkçı saldırılar konusunda devletin göçmenlerin statüsünü tanımamasının saldırganları yüreklendirdiği ifade edildi.

"Hepimiz Göçmeniz - Irkçılığa Hayır" kampanyası, Türkiye'nin taraf olduğu BM Mültecilik Sözleşmesi'ndeki coğrafi şerhi kaldırmasını ve Suriyeliler başta olmak üzere tüm göçmenlerin "mülteci" statüsünü tanımasını talep ediyor.

“Hepimiz göçmeniz, ırkçılığa hayır” kampanyasından kitlesel buluşma

16 Mart'ta ırkçılığa karşı sokağa!​

İstanbul’da ırkçılık karşıtı aktivistler bir araya geldi​

Bültene kayıt ol