(Video) İpsala’dan mültecilerle dayanışma çağrısı

10.02.2019 - 16:12
Haberi paylaş

Türkiye’den “Hepimiz Göçmeniz – Irkçılığa Hayır” kampanyası ile Yunanistan’dan Irkçılığa ve Faşist Tehdide Karşı Hareket (KEERFA) bugün İpsala sınır kapısında ortak bir eylem yaparak mültecilerle dayanışma çağrısında bulundu.

Saat 15:00’te İpsala’da buluşan iki ülkenin ırkçılık karşıtları, Meriç Nehri rotasında mültecilere yönelik Türkiye ve Yunanistan’ın tutumlarını protesto ederek, tüm hükümetleri göçmenlerle dayanışmaya çağırdı.

Eylemde konuşan “Hepimiz Göçmeniz – Irkçılığa Hayır” aktivisti Meltem Oral, dün akşam Esenyurt’ta gerçekleşen saldırılardan bahsederek, Suriyelilere yönelik saldırganlığın bu kadar kolay zemin bulmasında göçmenlerin “mülteci” statüsünün tanınmamasının rol oynadığını söyledi.

“Sınırlar açılsın, göçmenlere özgürlük”, “Irkçılığa dur de” ve “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganlarının atıldığı eylemde Mehmet Doğan tarafından okunan basın açıklaması şöyleydi:

16 Mart’ta sokağa!

“Savaştan ve yoksulluktan kaçan yüz binlerce mülteci, Avrupa’da makul bir yaşama kavuşabilmek için Akdeniz ve Ege Denizi’ni geçmeye çalışıyor. Her yıl bu güzergahta binlercesi ölüyor.

Meriç Nehri, mülteciler için popüler bir rota hâline geldi.

Yunan askerleri, sınırın diğer tarafına ulaşmayı başaranları geri gönderiyor. Bunu yaparken şiddet kullandıklarına dair çok sayıda haber geliyor.

Ve Yunan güvenliği mültecileri geri yolladığında, Türkiye onları alarak Suriye sınırına yakın bölgelerdeki geri gönderme merkezlerine yolluyor. Birçoğu, Suriye’ye sınırdışı ediliyor.

Biz, ırkçılık karşıtları olarak, bugün burada göçmenlerle dayanışma içerisinde olduğumuzu göstermek için toplandık.

Tüm dünyada otoriter siyasetler yaygınlaşıyor, faşist ve ırkçı popülist sağ partiler yükselişte. Bu akımlar her ülkede göçmenlere karşı nefreti, korkuyu ve önyargıları kışkırtıyor.

Ancak buna karşı mücadeleler de var. Biz, Trump, Bolsonaro, Orban ve bunların benzerlerine karşı sesini yükselten uluslararası bir hareketin parçasıyız.

BM Irkçılığa Karşı Gün’e denk gelen zamanda, tüm dünyada ırkçılığa karşı eylemlerin düzenleneceği bir gün çağrısı yapıldı. Bu, son birkaç yıldır ırkçılık karşıtları için bir gelenek hâline geldi.

Bu sene de 16 Mart’ta birçok ülkede aynı anda sokağa çıkacağız.

Bunun gücümüzü göstermek için çok önemli bir fırsat olduğuna inanıyoruz.

Tüm hükümetlere göçmenlere karşı tutumlarını değiştirmeye ve onlara baskı uygulamayı bırakmaya çağırıyoruz. Ege’nin iki yakasındaki tüm özgürlük ve demokrasi güçlerini, 16 Mart çağrısını desteklemeye ve ırkçılığa karşı mücadelede bize katılmaya çağırıyoruz."

Yunanistan’dan aktivistler de konuştu

Ardından KEERFA aktivisti Alexopoulou Vasiliki tarafından açıklamanın Yunancası okundu.

Yunanistan’dan gelen aktivistler “Mülteciler için sınırları açın” sloganları attı.

KEERFA aktivistleri, İpsala’daki eylemden önce sınırın Yunanistan tarafında bir basın toplantısı düzenleyerek, göçmenlere yönelik tutumu nedeniyle AB hükümetlerini protesto ederek Meriç’teki duvarın yıkılmasını talep ettiler.

DSİP’ten siyasi partilere çağrı

Eylemde son olarak Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP) adına Şenol Karakaş konuştu. Mültecilere yönelik düşmanlığın durdurulması çağrısında bulunan Karakaş, seçim dönemine girilirken siyasi partilere çağrı yaparak, kimsenin Suriyelileri gönderme vaadinde bulunmaması ve hiçbir partinin mültecileri pazarlık kozu olarak kullanmaması talebini dillendirdi.

Karakaş, Suriyeli göçmenlerin Türkiye işçi sınıfının en büyük müttefiki olduğunu hatırlattı.

Irkçılık karşıtları, 16 Mart’ta tüm dünyayla birlikte BM Irkçılık Karşıtı Gün kapsamında İstanbul ve İzmir’de eylemler düzenleyecekler. Dünyanın onlarca ülkesinde eş zamanlı mültecilerle dayanışma eylemleri yapılacak.

Bültene kayıt ol