Berlin'de on binler Rosa Luxemburg ile Karl Liebknecht'i andı

13.01.2019 - 20:22
Haberi paylaş

Almanya Devrimi'nin önderleri Rosa Luxemburg ile Karl Liebknecht, bundan 100 yıl önce devrimi boğmak isteyen sosyal demokrat hükümet ve emrindeki Freikorp çeteleri tarafından katledilmişti. Berlin'de toplanan on binler, yaptıkları yürüyüşle Sosyalistler Mezarlığı'nda yatan iki devrimci önderi andı.

Berlin'de "Barış ve uluslararası dayanışmayı güçlendirmek, sömürüye, demokratik hakların budanmasına ve yükselen faşist tehdide karşı yürüyoruz" çağrısıyla sabahın erken saatlerinde bir araya gelen on binlerce kişi, ellerinde kırmızı karanfiller, çeşitli pankart ve dövizler taşıyarak Sosyalistler Mezarlığı'na yürüdü. Yürüyüşe çok sayıda Sol Parti milletvekilinin yanı sıra, antifaşist, devrimci ve sol örgütler de katıldı.

Sol Parti Eş Genel Başkanı Bernd Riexinger, yaptığı konuşmada "Lüxemburg ve Libknecht önemli birer düşünür olmanın yanı sıra, savaşa ve militarizme karşı verilen mücadelenin öncüleriydi" dedi.

1918 Kasım Devrimi: Başka bir dünya mümkündü

Spartaküs Birliği'nin kurucuları olan Luxemburg ve Liebknecht, 1919'da Kasım Devrimi'nin ardından Almanya'nın birçok yerinde iktidarı ele alan işçi-asker konseylerinin dağıtılmasını isteyen sosyal demokrat hükümete karşı çıkmış ve konseylere dağılmama çağrısı yapmış, bunun ardından da hükümetin görevlendirdiği faşist Freikorp çeteleri tarafından katledilmişti.

Luxemburg'un bir su kanalına atılan cesedi aylar sonra bulunurken; güya öfkeli bir kalabalık tarafından linç edilen, ancak gerçekte sivil kıyafetli Freikorp askerleri tarafından öldürülen Liebknecht'in cesedi ise Hainler Mezarlığı'na gömülmüştü.

Yurtseverler katletmişti: Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht

Bültene kayıt ol