Otomotiv patronları: Sömürünün şampiyonları

19.05.2015 - 11:01
Haberi paylaş

Bursa'da daha iyi bir toplu sözleşme için mücadele eden 12 bine yakın işçinin taleplerini "haksız" bulan otomotiv sektöründeki sermaye grupları, ihracatta önemli bir yer tutuyor. Direnişin başladığı fabrika olan Renault'nun yönetimi ise Türkiye'deki şubelerine lüks otellerde etkinlik düzenliyor.

Dün Konya’da Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "2014 Yılı İhracat İlk 1000 Envanteri Sonuç Raporu"nun tanıtım toplantısını gerçekleştirdi.

İşçilere zammı çok gören otomotiv patronları, Türkiye ihracatının en büyük pastasını gerçekleştirdi. Büyükerşi’nin açıklamasına göre "İlk 1000 ihracatçı firmanın sektörel dağılımında en büyük payı 21,8'lik yüzde ile otomotiv endüstrisi aldı.”

Kaynak var, sadece işçiye yok

Türk Metal çetesini fabrikalarından kovulduğu ve üretimin durdurulduğu Oyak-Renault, 3 milyar 20 milyon dolarlık ihracatı ile listede üçüncü sırada yer aldı.

TÜPRAŞ’ın ardından en fazla yatırım yapan firmalar arasında yer alan TOFAŞ ise listenin yedinci sırasında kendisine yer buldu.

İşçilerin kölelik koşullarına karşı Türk Metal’den istifa ederek eylem hazırlığına başladığı Ford Otosan ise listenin ikinci sırasında yer aldı. Ford Otosan aynı zamanda en fazla yatırım yapan firmalar arasında üçüncü sırada bulunuyor.

Renault ve diğer fabrikalardaki işçilerin örnek göstererek mücadeleye atıldığı fabrika olan Bosch da listede 10. sırada yer alıyor.

Binlerce işçinin talebini “haksız” olarak tanımlamayan sermaye kodamanlarının ihracat şampiyonları şu şekilde sıralandı:

1. TÜPRAŞ
2. Ford OTOMOTİV
3. OYAK Renault
4. Vestel TİCARET
5. KİBAR
6. Arçelik
7. TOFAŞ TÜRK Otomobil
8. Toyota OTOMOTİV
9. HABAŞ
10. BOSCH

Fethiye'de lüks otelde etkinlik

Öte yandan, Renault, fabrikasında insanca yaşam talepleriyle iş bırakma eyleminin başladığı gün, Türkiye genelindeki bayilerine Fethiye’de lüks bir otelde iki günlük etkinlik düzenledi.

Fethiye Ölüdeniz’de bulunan Liberty Hotels Lykia World Holiday Village’de düzenlenen bayi toplantısının 4 milyon TL'ye mal olduğu öne sürülüyor.

Bahsi geçen otelde iki kişilik oda fiyatları 1.154 TL. Etkinlikte yer alan sanatçı Murat Boz'un ise en az 50 bin TL karşılığında sahne aldığı aktarılıyor.

Metal işçisinin grevi patronu ağlattı

Metal işçisi MESS'i köşeye sıkıştırdı: “İtibarımız ve rekabet gücümüz zarar görüyor”

Bursa'da metal işçisinin direnişi yayılıyor: Mako’da da üretim durdu

Türk Metal'den eylemleri bitirme çağrısı: İşçiler “Ölmek var dönmek yok” diyor

Metal işçilerinin direnişi otomotiv tekellerini felç etti

(Video) İşçiler Türk Metal'e 8 saniye dayanabildi

Fabrikalardan silinen Türk Metal'den “sağduyu” çağrısı

DSİP: MESS, Türk Metal ve AKP’nin neoliberal düzeni sarsılıyor

Bursa'da metal işçisinin baharı: Renault, Tofaş ve Coşkunöz'de üretim durdu

MESS'ten geri adım: Birleşen metal işçileri kazanacak!

Başka fabrikalarda da üretim durduruldu: Metal işçilerinin direnişi yayılıyor

Renault işçisi direniyor: Üretim durdu

Metal işçileri Türk Metal ve MESS'in kıskacında: Bursa'da mücadele sürüyor

Bültene kayıt ol