Renault işçisi direniyor: Üretim durdu

15.05.2015 - 11:35
Haberi paylaş

Metal patronlarının örgütü MESS'ten yana hareket eden Türk Metal çetesine karşı Bursa'da metal işçilerinin direnişi sürüyor. Renault fabrikasında çalışan işçiler, dün gece vardiyasında üretimi durdurarak direnişlerini büyüttü. Üretimi durduran işçilere diğer fabrikalardan da destekler geliyor.

Otomotiv devi Renault'un Bursa'daki fabrikasında işçiler dün gece üretimi durdurdu. 16.00-24.00 vardiyasında çalışan işçiler fabrikadan çıkmadı, 24.00-08.00 vardiyası da içeri girmeyerek üretim durduruldu. Gece boyunca fabrika önünde bekleyen işçilere Bursa'daki diğer metal fabrikalarındaki işçilerden de toplu ziyaretler gerçekleştirildi.

Türk Metal ile MESS arasında imzalanan toplu iş sözleşmesine tepki gösteren ve haftalardır sözleşmenin iyileştirilerek yenilenmesi için mücadele eden Türk Metal üyesi metal işçileri, geçtiğimiz haftadan beri sendikadan istifa ediyordu. Binlerce işçinin sendikadan istifa etmesine rağmen taleplerinin karşılanmaması ve Türk Metal yöneticilerinin işçilere saldırması üzerine tepki çığ gibi büyümüştü. Renault fabrikasında çalışan binlerce metal işçisi, dün gece üretimi durdurarak direnişlerini büyüttü.

Sınıf kardeşlerinden destek

24.00-08.00 vardiyasındaki işçiler işbaşı yapmayacaklarını açıkladılar. İçeride mesaileri biten 16.00-24.00 vardiyası işçileri de vardiya bitiminde dışarı çıkarak işçilere destek verdi. Gece boyu fabrika önünde birlikte bekleyişlerini sürdüren metal işçilerine Coşkunöz, Delphi, Ototrim, Farba, Mako, Maysan Mando ve SKT'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda fabrikadan işçi desteğe geldi.

Direnişteki metal işçileri, sabah saatlerinde fabrikaya gelen fabrika yöneticilerini de yuhalayarak protesto etti. İşçiler, "Satılmış sendika istemiyoruz", "Baskılar bizi yıldıramaz" ve "Direne direne kazanacağız" sloganlarıyla fabrika önündeki bekleyişlerini sürdürüyorlar.

Her yer Renault her yer direniş!

İşçiler yeni güne kolektif sabah temizliği ile başladı. İşçiler “Her yer Reno her yer direniş!” sloganını atıyor. Fabrika önünde bekleyen işçilerin yanı sıra gece vardiyasından çıkışta fabrika alanını terk etmeyen işçiler de içeride.

Sabah vardiyasında servisler iptal edildiği için işçiler kendi imkanlarıyla fabrikaya geldi. Yöneticiler ise protestolar ve yuhalamalar arasında fabrikaya girdi. "Reno'nun şişmanı işçi düşmanı!" sloganı atan Renault işçileri ayrıca, fabrikadaki beyaz yakalı çalışanları da mücadelelerine ve taleplerine destek olmaya çağırıyorlar.

Birleşen işçiler kazanıyor

Sabah saatlerinde alanda tüm vardiyaların buluşmasıyla yaklaşık 4500 işçi bulundu.

Şirket adına işçilere seslenen bir yetkili, "Niye Mako işçileri burada, niye diğer fabrikalardan işçiler burada?" diyerek işçilerin birliğini bozmaya çalıştı. Yetkili, fabrika içindeki eylemi de bitirmelerini isteyerek "çıkın dışarıda eylem yapın" söylemlerinde bulundu. İşçiler şirket yetkisilinin sözlerini yuhalamalarla karşıladılar.

Renault işçileri tarafından da basına açıklama yapıldı. İşçiler adına açıklama yapan temsilci "Onlar direniyor, biz de direnececeğiz" dedi. Görüşme taleplerinin olumsuz yanıtlandığını belirtti. Fabrika yönetiminin bugünkü 08.00-16.00 vardiyasını iptal ettiğini, ancak bu vardiyadaki işçilerin fabrika önüne geldiğini söyledi. Muhtemelen 16.00-24.00 vardiyasının da iptal edileceğini, ancak işçilerin fabrika önünde olacağını vurguladı.

İşçi eşleri saat 13.00'te Kent Meydanı'nda buluşurak fabrika önüne gideceklerini duyurdular.

(Kızıl Bayrak, ETHA)

Metal işçileri Türk Metal ve MESS'in kıskacında: Bursa'da mücadele sürüyor

Bültene kayıt ol