Metal işçileri Türk Metal ve MESS'in kıskacında: Bursa'da mücadele sürüyor

14.05.2015 - 18:03
Haberi paylaş

Bursa'da Türk Metal çetesinin ihanet sözleşmesine karşı Bosch fabrikasını örnek olarak mücadeleye atılan metal işçileri, bir yandan patronlar örgütü MESS bir yandan da Türk Metal'le savaşıyor.

Binlerce işçinin Türk Metal'den istifa ederek kölelik ücretlerine tepki gösterdiği Renault’ta, fabrika yönetimi işçilerin ek zam talebini kabul etmedi.

Renault’ta yüzlerce işçi toplantı öncesine kol kola girerek birliklerini gösterdi. Toplantıda işçilere seslenen Renault Genel Müdürü, metal işçisine köleliliği dayatan MESS ve Türk Metal rejimini savunarak MESS’e bağlı tüm fabrikalarda 2017’ye kadar ek zam verilmeyeceğini söyledi.

Diğer yandan işçilerin bir diğer talebi olan dayanışma aidatı ödenmeden sözleşmeden yararlanma talebi de kabul edilmedi. Konuşmada işçilerin toplu sözleşmeden yararlanabilmesi için Türk Metal’e ‘dayanışma aidatı’ adı altında para ödemesi şart koşuldu.

Mücadele kararı

Renault işçileri, fabrika yönetiminin MESS ile elbirliği yapıp işçinin ücret iyileştirmesi talebine sırtını dönmesi üzerine eylem kararı aldı. Kararlar şöyleydi:

1. 16-24 vardiyası bugün yönetimin yapacağı toplantıya girmeyecek.
2. 00-08 23.55'te fabrikanın önünde toplanacak. Yönetim görüşmeye çağrılacak.
3. 08-16 vardiyası 23.55'te fabrikanın önünde olacak.
4. 16-24 vardiyası dışarı çıkmayacak, gelişmeleri bekleyecek.

Coşkunöz, Delphi, Ototrim, DJC, Rollmech ve Mako gibi pek çok fabrikadan işçiler de Renault işçilerinin mücadelesiyle dayanışma mesajları yayınladı.

Diğer sendikalardan işçilere çağrı

Metal işçileri ayrıca, Birleşik Metal ve Çelik-İş yönetimine ve üyelerine çağrı yaptı.

"MESS düzenini yıkmak, YHK kararını çöpe atmak mümkün. Reno işçisine siz de destek verin... Bu akşam direnişe ve eylemlere başlayın. Aksi halde metal işçisine hesap veremezsiniz..."

Öğle saatlerinde Renault'taki büyük eylemi ve diğer fabrikalardaki tepkilerin büyümesini engellemek amacıyla baskılar devreye sokuldu. Türk Metal temsilcileri ve vardiya amirleri aracılığıyla işçilerin buluşması engellenmek istendi.

Üretim bir süre durduruldu

Tofaş işçileri ise Renault işçilerinin alacağı tüm kararların arkasında olacaklarını ve kararları aynen uygulayacaklarını duyurdu.

Öğleden sonra Renault işçileri üretimi durdurdu. Bir süre sonra yönetimle görüşme yapıldıktan sonra "Bu uyarı" denilerek işbaşı yapıldı.

Diğer fabrikalar da Renault ile dayanışıyor

Türk Metal’den istifaların sürdüğü Delphi’de işçiler Renault işçilerini yalnız bırakmayarak 08.00-16.00 vardiyası çıkışında eyleme başlama kararı aldı.

Coşkunöz fabrikasında 7.30/15.30 vardiyasından çıkan işçiler topluca Renault önüne gitmek isteyince polis tarafından durduruldu ve engellendi.

MESS'ten tehdit

MESS ise fabrikalardaki mücadeleyi yükselten metal işçilerini tehdit etti.

Bu sabah işçilerin telefonlarına gönderilen mesajda, 3 yıllık MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi’nin yenilenemeyeceği ifade edilerek metal işçilerinin eylemleri ‘yasadışı’ ilan edildi.

Birleşik Metal-İş Sendikası’nın başlattığı grevin yasaklanmasının ardından 12 Mayıs’ta Yüksek Hakem Kurulu kararıyla bağıtlanan sözleşmenin örnek gösterildiği MESS açıklamasında, Türk Metal’in imzaladığı 3 yıllık MESS sözleşmesinde yer alan erzak yardımı da işçilerin Türk Metal’e tepkisi karşısında silah olarak kullanılmaya çalışıldı.

MESS’in açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

MESS Grup TİS kapsamındaki işyerlerinde aynı şartlarla 1 Eylül 2014 ile 31 Ağustos 2017 tarihleri arasında 3 yıl için yürürlükte olan sözleşme işyerlerinde çalışan işçiler ve işverenler açısından olduğu gibi işçi ve işveren sendikaları açısından da yasal olarak bağlayıcıdır.

Son günlerde, Mayıs 2012’de yaratılan sendikal rekabet nedeniyle toplu sözleşme yetkisi geç gelmiş ve işçilerin 1 Mart 2012’den beri ücret zammı almadan çalıştığı Bosch işyeri ile 2012-2014 ve 2014-2017 dönemlerini kapsayan münferiden imzalanan sözleşme bahane edilerek bazı yasa dışı eylemler maalesef gerçekleştirilmektedir.

Kapsamında olduğu işyerleri için yasal prosedür ve toplu sözleşme düzeni uyarınca bağlayıcılığı olan 3 yıllık Grup TİS şartlarına ilave hak verilmesi yasal açından mümkün değildir. Bu nedenle farklı bir beklenti içinde olunmaması, provokasyonlara kapılarak işyerlerindeki çalışma düzeninin bozulmasına neden olacak yasa dışı davranışlardan kaçınılması gerekmektedir.

Dileğimiz sağduyunun galip gelmesi ve çalışma barışının muhafaza edilmesidir.

Saygılarımızla,
MESS Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası"

(Kızıl Bayrak)

Bültene kayıt ol