Türk Metal'den eylemleri bitirme çağrısı: İşçiler “Ölmek var dönmek yok” diyor

17.05.2015 - 19:43
Haberi paylaş

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, MESS'e ve kendilerine karşı mücadele eden metal işçilerine "kendilerini tehlikeye atmamalarını" ve eylemleri bitirmelerini önerdi. İşçiler ise "Ölmek var dönmek yok" diyerek mücadeleyi sürdürüyor.

Türk Metal sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, Eskişehir'de katıldığı kongrede yaptığı konuşmada, Bursa'da işi bırakma eylemi yapan otomotiv işçilerine seslenerek, "Kendinizi tehlikeye atmayın. Artık bitirin" dedi.

Faşist MHP destekli sendika

Türk Metal Sendikası Eskişehir 1 No'lu Şubesi'nin olağan genel kurul toplantısı Divan Otel'de yapıldı. Kongreye MHP Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel, Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak ile çok sayıda kişi katıldı.

Pevrul Kavlak konuşmasında şunları söyledi:

"Buradan işçi kardeşlerime de sesleniyorum. Bizim sizle bir sorunumuz yok. Olmadı, olmayacak. Artık yalanlara inanmayın. Bakanlık müfettişinin söylediği gibi, kendinizi tehlikeye atmayın. Artık bitirin. Bitirin ki çok geç olmadan, hiçbir namuslu, dürüst, çalışkan işçinin burnu bile kanamadan bu işi çözebilelim. Aramızdaki provokatörleri, ajanları, militanları ayıklayın."

Yüz vermeyin, peşinden gitmeyin. Gitmeyin ki, masum, samimi, dürüst işçiye zarar gelmeden, bu işi bitirelim. Biliyorum, birçok kardeşim 'Şimdi vazgeçersem beni hain ilan ederler' diye düşünüyor. Ama unutmayın, bunların, hainlerin, üçkağıtçıların, kendi çıkarı için sizi ateşe atanların, size hain deme hakkı yoktur. Bırakın onlar ne derse desin. Siz, tercihinizi, bu hainlerden yana değil, çoluğunuz çocuğunuz eşiniz ailenizden yana kullanın."

Mücadele sürüyor

Bursa'da ücretlerinin artırılmasını isteyen OYAK Renault ve onlara destek için TOFAŞ ve Coşkunöz işçilerinin iş bırakma eylemi sürüyor. Yarın yeni fabrikalarda iş bırakılması bekleniyor.

OYAK Renault ve TOFAŞ fabrikaları önünde 4 gündür eylem yapan işçiler, haklarını savunmadığını belirttikleri Türk-İş'e bağlı Türk Metal sendikası yöneticilerini ve patronları protestoya devam ediyor..

Daha önce, Renault işçi temsilcileriyle görüşen Bursa Valiliği, Renault patronu ve MESS temsilcileri, işçilerin taleplerini değerlendireceklerini söylemişti. İşçilerin patron temsilcilerine yanıtı net oldu: “Talepler kabul edilip protokol altına alınana kadar direniş sürecek.” 

Bursa Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (OSB) tesisin bahçesinde kurdukları çadırlarda ve otomobillerinde bekleyişini sürdüren işçilere aileleri de destek veriyor. Bazı işçiler, geceyi yere serdikleri kilimler üzerinde uyuyarak geçirdi.

İşçilerin talepleri neler?

* İşten atmama garantisi verilsin. 

* Türk Metal’in temsilcilik tabelası sökülsün, temsilcili odasında işçilerin şu an sözcülüğünü yapan temsilciler otursun. 

* Ücretler Bosch sözleşmesi baz alınarak artırılsın. 

* Varılan anlaşma altında işçilerin temsilcileriyle birlikte protokol altına alınsın. 

10 bin istifa

Fabrika çalışanları, 10 bin çalışanın Türk Metal sendikasından istifa ettiğini belirterek, sözleşme gereğince 2017'ye kadar sendika aidatlarını ödeyeceklerini belirtti.

Bu arada, OSB'de yedek parça üreten fabrikanın işçileri de önceki akşam başlattıkları eyleme devam ediyor.

Metal işçilerinin direnişi otomotiv tekellerini felç etti

(Video) İşçiler Türk Metal'e 8 saniye dayanabildi

Fabrikalardan silinen Türk Metal'den “sağduyu” çağrısı

DSİP: MESS, Türk Metal ve AKP’nin neoliberal düzeni sarsılıyor

Bursa'da metal işçisinin baharı: Renault, Tofaş ve Coşkunöz'de üretim durdu

MESS'ten geri adım: Birleşen metal işçileri kazanacak!

Başka fabrikalarda da üretim durduruldu: Metal işçilerinin direnişi yayılıyor

Renault işçisi direniyor: Üretim durdu

Metal işçileri Türk Metal ve MESS'in kıskacında: Bursa'da mücadele sürüyor

Bültene kayıt ol