G20 protestoları: Kapitalizme karşı on binler sokakta

08.07.2017 - 11:32
Haberi paylaş

Hamburg'da G20 karşıtı protestolar tüm hızıyla sürüyor. Gösterilere on binlerce kişi katılıyor.

Dün sabah saatlerinde Hamburg'da G20 toplantısının yapılacağı Fuar Alanı'nın civarında binlerce gösterici toplanmaya ve G20 liderlerlerinin kullanacağı yolları bloke etmeye başladılar. Barışçıl gösteriler polis tarafından basınçlı su kullanılarak dağıtılmaya çalışıldı.

Saat 10:30 civarında okul grevi gösterisi başladı. Binlerce öğrenci, son derece canlı ve renkli görüntülerle okulların birer eğitim fabrikasına dönüştürülmesine karşı tepkilerini dile getirdiler.

Saat 11:45 civarında attac mültecilerle ilgili ve özellikle iltica nedenlerini ortaya koyan bir eylem yaptı.

Saat 12:00 civarında, 20.000'den fazla polisin barışçıl gösterileri bile engellemeye çalıştığı bir ortamda, yüzleri kapalı yaklaşık 60 kişiden oluşan bir grup, Altona ve Barmbek semtlerinde ellerini kollarını sallaya sallaya yol kenarlarındaki arabaları ateşe vermeye başladılar. Bu kişilerin kim olduğu bilinmiyor.

Saat 13:00'de ABD başkanı Donald Trump'ın eşi Melania Trump, kaldığı otelin etrafının göstericiler tarafından kuşatılması nedeniyle, katılması beklenen programa katılamadı.

Saat 14:00'de polis yaklaşık 1500 öğrenciden oluşan gösterici grubunun önünü kesti.

Saat 16:00 civarında 5.000 ila 10.000 arasında gösterici, G20 liderlerinin akşam Beethoven'in 9. Senfonisi'ni dinleyeceği Elbphilharmonie'ye doğru yürüyüşe geçti.

Saat 17:00 civarında polisten kaçan göstericilerin ağırlığına dayanamayan bir korkuluk yıkıldı, çok sayıda gösterici metrelerce yükseklikten aşağı düştü. Ağır yaralanan 13 gösterici hastaneye kaldırıldı.

Saat 17:30 civarında çok sayıda gösterici, Elbe nehri üzerinden Elbphilharmonie'ye ulaşmaya çalıştı. Kimi lastik bot kullanan, kimi de yüzerek güvenli bölgeye ulaşmaya çalışan çok sayıda gösterici polis şiddetine maruz kaldı.

Saat 18:00 civarında çok sayıda Alman gazetecinin akreditasyonu iptal edildi. En az beş gazetecinin çarşamba gününe kadar G20 toplantılarını izleyemeyeceği öğrenildi.

Saat 21:00 civarında "Devrimci Anti G20 Protestosu" Reeperbahn'da "G20'yi teslim alın, kapitalizmi batırın!" sloganıyla barışçıl bir şekilde başladı.

Gecenin ilerleyen saatlerinde başını yüzleriörtülü göstericilerin çektiği gruplar, polisle çatışmaya başladı. Çok sayıda araç ve dükkan tahrip edildi. Çatışmalar gece boyunca sürdü.

Bugün de gösterilere on binlerce kişinin katılması bekleniyor.

Onlar G20, biz milyarlarız!

(Video) Sanat eylemi: Kurtuluşunuz ancak kendi ellerinizde!

Antikapitalistler sokakta: Trumplara, Putinlere ve Erdoğanlara büyük öfke

Hamburg: 10 bin kişi G20 toplantısını protesto etti

Bültene kayıt ol