16 Nisan'dan sonra

25.02.2017 - 08:15
Şenol Karakaş
Haberi paylaş

Referandumdan hangi sonucun çıkacağını kestirmek mümkün değil. Bir dizi anket “Evet” oylarının, başka bazı anketler ise “hayır” oylarının burun farkıyla önde olduğunu iddia ediyor. Milyonlarca kararsızın varlığı birçok anketin ortak noktası.

Bugün, evet mi hayır mı çıkacak diye zar atma günü değil. Anket sonuçları, Türkiye’de siyasetin alacağı biçimi kuşkusuz belirleyecek. Ama 16 Nisan hangi sonuç çıkarsa çıksın bir son değil. 16 Nisan, her halükârda bir başlangıç olacak. Mücadele açısından bir başlangıç. Referandumun sonucunu bilemeyiz ama bildiğimiz bir şey var: Bugünden mücadeleye hazırlanmak!

Referandum sonuçlarına göre hızı tayin edilecek olan mücadele döneminde, bir yandan barış, demokrasinin alanının genişlemesi, gasbedilen hakların iadesi gibi hedefler için, öte yandan işçilerin ekonomik haklarını ellerinden alan, her kararı, yasayı patronların çıkarlarına göre tanımlayan mekanizmanın yoksullaştırıcı etkisine karşı ses çıkartmaya devam edeceğiz.

Sosyalist İşçi, başkanlık tartışması gündeme geldiğinden beri, yıllardır “hayır” diyor. Başkanlığı değil demokrasiyi öne çıkartıyoruz. Bugün, kutuplaşmaya karşı, AKP’yi geriletmenin yolunun bu partinin tabanındaki yoksulları kazanmaktan geçtiği yönündeki vurgular, aklı başında birçok birey ve kurum tarafından savunuluyor.

Çok açık ki 16 Nisan’dan sonra “Hayır” oyu da “Evet” oyu da vermiş olsalar, işçi sınıfını bekleyen sorunlar ortak. İşsizlik, enflasyon, işten çıkartmalar, yoksulluk, bireysel emeklilik sistemi, iş cinayetleri, işçileri referandumda verdikleri oya göre etkilemeyecek. Bu yüzden, “hayır” kampanyasının işçilerinin, referandumdan sonra “Evet” kampanyası yapan işçileri mücadeleye kazanması, birleşik bir işçi direnişinin örgütlenmesi, barışın hep birlikte savunulması açısından çok önemli.

Kadın hareketi yol gösteriyor

ABD'de Trump'a karşı mücadelenin başını 21 Ocak'ta yaptıkları eylemlerle çeken kadın aktivistler, tüm dünyada 8 Mart'ta kadın grevi gerçekleştirilmesi çağrısı yapmıştı. Bu çağrı 8 Mart öncesinde 30 ülkede yankılandı.  8 Mart Uluslararası Kadın Grevi için “Silaıhımız dayanışmamızdır” diyen kadınlar, 8 Mart’ta sokaklara çıkacak.

Türkiye’de de OHAL koşullarında en kalabalık eylemleri yaparak mücadele için tüm muhalefetin nefes almasını sağlayan kadın hareketi, 8 Mart’ta küresel dayanışma ağının bir parçası olarak sokağa çıkmaya hazırlanıyor. Bu hareketin parçası olmalıyız, parçası olacağız!

Şenol Karakaş

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol