Sokak hayvanlarını korumak için

26.06.2024 - 07:57
Şenol Karakaş
Haberi paylaş

İktidar sokak hayvanlarına yönelik vahşete yeni bir ivme katmak için bir yasa tasarlıyor. Bu yasayı meclise getirmeye kararlı görünüyor.

Uzun yıllardır sokak hayvanlarına yönelik bir nefret kampanyası sürüyor. 

Bu kampanyanın arkasında iktidarın paralı trolleri var.

Sinsice tartışıyorlar.

Çok küçük bir azınlıklar ama büyük bir kalabalıkmış gibi ses çıkartabiliyorlar.

Sorunu, başıboş köpek meselesi olarak kodluyorlar.

“Başıboş köpek” yaygarasından “saldırgan köpek” propagandasına geçmeleri çok kolay oluyor.

Bu iddia sokaklarda dolanan köpeklerin iştahla insan yiyen canavarlar olduğu efsanesi üzerinden yükseliyor.

Kocaman bir yalan bu iktidarın bir toplu katliam yasası çıkartması için meşrulaştırma zeminine dönüştürülüyor.

Hepimiz bu yalanların çok küçük bir azınlık tarafından kışkırtıldığını ve bu azınlığın hedefinin bir köpek katliamı gerçekleştirmek olduğunu biliyoruz.

Hepimiz, tüm bir toplum, soğukkanlı bir şekilde hayvan katliamı gerçekleştirmek isteyen bu insanlara gerçekleri anlatıyoruz.

İlk gerçek şudur: Sokak hayvanları sorunu yoksul mahallelerin sorunu diyenler, dolayısıyla hayvan haklarını savunanlarla yoksullar arasına uçurum koyanlar, sağ popülist fikirlerin hegemonyası için incelikli bir çaba içindeler.

Aynı çaba, göçmen sorunu nezih mahallelerde değil, daha yoksul bölgelerde bir gerginlik yaratıyor diyenlerde de görülüyor.

Ne yoksul mahallelerde sokak hayvanları harıl harıl insan parçalıyor ne de göçmenler yoksul mahallelerin kurulu düzenini, etik değerlerini, sosyal dokusunu bozuyor. Yoksul göçmenler yoksulların bir parçası zaten. 

Sokak hayvanlarını korumak bir mücadele konusu.

Bugünün en kritik mücadele konularından birisi.

“Orta sınıflara özgü” bir hobinin sağlama alınması meselesi değil bu. Sokak hayvanları tuzu kuruların yüzü suyu hürmetine yaşamıyor. Büyük bir halk dayanışmasıyla ayakta duruyorlar. Şiddete, açlığa ve susuzluğa karşı her mahallede sokak hayvanlarıyla dayanışanlar var.

Bu dayanışmayı, işçi sınıfının örgütlü güçlerinin sahipleneceği bir davranış haline çevirmek çok önemli. Veteriner Hekimleri hayvanları öldürmek için iğne yapmayacaklarını açıkladı.

Yetmez.

TTB kuduz hakkındaki yalanları çürüttü. Yetmez. 

Belediyelerde örgütlü sendikalar, barınaklarda çalışanlar, o alanlarda örgütlenen sendikaların işyerleri temsilcileri sokaklardan hayvanların toplanmasına, barınaklarda uygulanan şiddete karşı sürekli bir kampanya halinde olmalıdır.

Devleti kendi çıkarttığı yasasını uygulamaya çağırmalıdır.

Sokak hayvanlarının katledildiği, yok edildiği, dolayısıyla sokakların çoraklaştırıldığı koşullar, bir yalanın üzerine inşa edilen bir katliam sürecinin ürünü olacak eğer engellenmezse.

Sonra bir başka “düşmana” gelecek sıra. Benzer bir yalanla o düşmandan da arındırılmak istenecek sokaklar.

Sokakların hakkımız olması için sokak hayvanlarının katledilmesini engellemek zorundayız. Yeni moda sağcı, faşist parti destekli otoriter iktidar, sanki 31 Mart’ta ağır bir yenilgi almamış gibi elini kolunu sallaya sallaya hayvan katliamı gerçekleştirmeye cüret edememeli. 

Şenol Karakaş

(Sosyalist İşçi)

 

Bültene kayıt ol