Flormar işçilerine polis baskısı: Sendika tepki gösterdi

07.08.2018 - 09:47
Haberi paylaş

Gebze’deki Flormar kozmetik firmasında sendikalaştıkları gerekçesiyle işten çıkarılan ve iki ayı aşkın süredir eylemlerini sürdüren işçilerin yanına gelen polis, ‘Yukarıdan talimat aldıklarını’ söyleyerek işçilerin pankartlarını indirdi.

Fabrika önündeki direnişlerini sürdüren işçiler, polis tarafından baskıya maruz kaldıklarını söyledi.

Flormar işçilerine yönelik polis baskısını sabah saatlerinde Petrol-İş Sendikası Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Mustafa Mesut Tekik sosyal medya hesabından, “Polis, ‘yukarıdan’ aldığı emir doğrultusunda Flormar’a dokunmaya başladı. Pankartlarımız sökülmeye, direniş bitirilmeye çalışılıyor. Gerekçe, ‘eylemin siyasallaşması’… Sağduyu sahibi herkesten ama herkesten bu işin hakkaniyetle çözümüne katkı koymalarını bekliyoruz” ifadeleriyle duyurdu.

Petrol-İş Gebze Şube Başkan Yardımcısı Şivan Kırmızıçiçek, polisin yanlarına gelerek ‘Yukarıdan talimat aldıklarını’ söyleyip, işçilerin pankartlarını indirdiğini söyledi.

Flormar işçilerine dün yapılan polis baskısıyla ilgili Petrol-İş Sendikası Merkez Yönetim Kurulu bir açıklama yayınladı.

Açıklamada işçilerin anayasal haklarını kullanarak Petrol-İş’e üye olmaları üzerine bugüne dek 132 Flormar işçisinin işten atıldığı belirtilerek, “Flormar Direnişi, 84 gündür ülkemizde haksızlığa uğrayan tüm işçiler adına umudu yeşertmiş, OHAL koşullarında demokratik ve yasal hakların ancak mücadele ederek kullanılabileceğini göstermiştir” denildi.

“Bu çaba nafiledir”

Flormar patronu ve şirketin çoğunluk hissesine sahip olan Fransız Group Rocher’in, sendika ve işçi düşmanı yüzünü saklamak adına başından bu yana direnişi susturmaya ve fabrika içindeki işçilerden yalıtmaya çalıştığı belirtilen açıklamada “Bu çaba nafiledir, Flormar işçilerinin sesini sadece içeride çalışan işçi kardeşlerimiz değil, tüm Türkiye ve dünya duymaktadır” ifadeleri yer aldı.

“İşçilerin haklı ve meşru mücadelesini türlü yollarla engellemeyi başaramayanlar, şimdi zor ve baskı uygulayarak direnişi bitirmeye niyetlenmişlerdir. Bu sabah sayıları artan kolluk kuvvetleri direnişe ait dayanışma pankartlarını indirmiş, direniş alanını sınırlama dayatmasında bulunmuştur” sözleriyle sürdürülen açıklamada, Flormar direnişine müdahalenin kabul edilemeyeceği belirtilerek patronun hukuksuzca davrandığı kaydedildi.

Açıklamada AKP'nin söylemleri de teşhir edilerek şunlara dikkat çekildi: “Daha birkaç gün önce açıklanan 100 Günlük İcraat Planı'nda, çalışma yaşamı ile ilgili olarak sendikalaşma oranının arttırılması hedefler arasında yer almıştır. Ancak bu hedefin ilan edilmesinden hemen sonra, sendikalaşma mücadelesi veren Flormar işçisine baskı ve tehditler artmıştır.”

“En ufak bir müdahale akıllardan dahi geçmemelidir”

Flormar işçisinin, en temel hakkı olan örgütlenme hakkına sonuna kadar sahip çıkarak ve mücadelesini yılmadan sürdüreceği belirtilen açıklamada baskı ve tehditlerin Flormar işçisinin mücadelesine zarar veremeyeceği söylendi. Direniş alanındaki pankartların toplanması emri veren mülki yetkililerin bu tavırlarından vazgeçmeleri gerektiği söylenen açıklamada “Flormar Direnişi üzerindeki baskılar derhal kaldırılmalı, direnişe en ufak bir müdahale akıllardan dahi geçmemelidir” diye belirtildi.

Açıklama şöyle sona erdi: “Flormar işvereni ve Yves Rocher markası ile tanınan şirketin asıl sahibi Group Rocher ise işten çıkarma hatası yaptığı işçilerin verdiği mücadelenin zorla ve baskıyla engellenemeyeceğini bilmelidir.

Petrol-İş Sendikası, sorunun bir an önce çözülmesi ve direnişin talepleri ile ilgili olarak işverenle diyaloğa açık olduğunu bir kez daha belirtmekte, çözüme katkı koyabilecek tüm kesimleri inisiyatif almaya ve Flormar işçileriyle dayanışmayı yükseltmeye çağırmaktadır.”

Bültene kayıt ol