Geri adım atmamışlar: İçki yasağı resmen başladı

11.09.2023 - 12:36
Haberi paylaş

İstanbul'da içki yasağını protesto etmek isteyen Serbest Düşünce Derneği'nin Moda'daki etkinliğine gelen polis üç kişiye işlem yaptı.

Dernek üyeleri, İstanbul Valiliğin açık alanlarda içki içilmesini yasaklayan kararını protesto için 9 Eylül günü "İçeceğini al da gel" çağrısı yapmıştı. Buluştular. Üç dernek kurucusu içkilerini içmeye başladığı an polis geldi ve cezayı kesti.

612 TL olduğu Valilik tarafından duyurulan ceza sonrası, etkinlikleri fiilen yasaklanan dernek şu duyuruyu yaptı:

“Bu akşam (09.09.2023) saat 18.00’de, İstanbul Valiliği’nin 18.08.2023 tarihli ‘alkol yasağı’ olarak medyada geniş yer bulan ve hukuka açıkça aykırı genelgesine karşı özgürlüklerimizle birlikte haklarımızı korumak için planlanan ‘İçeceğini Al Gel’ etkinliğimiz kapsamında toplandığımız Kadıköy-Moda Sahili’nde alkol tüketilmesi, kolluk kuvvetlerince engellenmiş ve derneğimizin 3 kurucu üyesine 5326 sayılı Kanunun “emre aykırı davranış” başlıklı 32. maddesi uyarınca idari işlem uygulanmıştır. Yönetim Kurulu Başkanımıza ve diğer kurucu üyelerimize uygulanan kanunsuz emir dayatması ve neticesinde uygulanan idari işlem kabul edilemezdir. Anayasaya, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne ve kanuna aykırı olan bu idari işlemle birlikte söz konusu genelgeye karşı her türlü yasal haklarımızı kullanacağımızı saygılarımızla bildiririz.”

İstanbul Valiliği, eski bir yasayı tekrar gündeme getirerek açık alanlarda içki içmeyi yasaklamıştı. Kamuoyundan gelen tepkiler üzerine, basına "sadece olay çıkartanlara işlem yapacağız" bilgisi verilmişti. Bunun üzerine genel kanı devletin geri adım attığı yönün oluştu.

Fakat öyle değilmiş. Aşırı sağcı iktidar, baskıcı uygulamalarda ısrarlı.

Konuyla ilgili yazımızı okumanızı öneririz:

İçki düzenlemesi değil, muhafazakâr otoriterlik

Bültene kayıt ol