Boğaziçi direnişi coşkuyla devam ediyor!

08.01.2021 - 22:15
Haberi paylaş

Boğaziçi Üniversitesi’nde Melih Bulu’nun kayyum rektör olarak atanmasının ardından başlayan protesto gösterileri genişleyerek sürüyor. 

Bugün öğlen saatlerinde Güney Kampüsü’nde toplanan akademisyenler bir kez daha rektörlük binasına sırtlarını dönerek Bulu’nun rektörlüğünü tanımadıklarını ifade etti. Önceki günlere göre daha yüksek bir katılımla gerçekleştirilen eylemde hocalar “Gözaltılar derhal serbest bırakılsın, kayyum olarak atanan Melih Bulu ve tüm rektörler acilen istifa etsin, tüm üniversitelerde rektörlük için üniversite bileşenlerinin rızası gözetilerek demokratik seçimler düzenlensin." Taleplerini yineledi.

“Boğaziçi seçim istiyor”

Öğlen saatlerinden itibaren üniversitenin Güney Kampüsü meydanında toplanan yüzlerce öğrenci temsili seçim sandığı kurarak "Boğaziçi Üniversitesi rektörü demokratik bir seçimle mi belirlenmelidir?" sorusunu yöneltti. Yapılan sayımın sonucu ise şu şekilde: 917 evet, 5 boş, 1 hayır, 1 geçersiz. Gün boyunca sloganlar, halaylar, şarkılar ve türküler bir an olsun kesilmedi. Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ilk günden beri kararlı bir şekilde mücadelelerine devam ediyorlar. Öğrenciler yalnızca Boğaziçi’nde değil tüm üniversitelerde demokratik-özerk bir yönetim talep ediyor. 

İstanbul’da öğrenciler serbest!

Geçtiğimiz günlerde şafak baskınları ve zorbalıkla evlerinden gözaltına alınan öğrencilerin tümü serbest bırakıldı. İki gündür Çağlayan Adliyesi önünde devam eden nöbet bugün sona erdi. Sürece polisin uyguladığı şiddet damga vururken, LGBTİ+ öğrencilere yapılan taciz ve cinsel saldırı tehditleri büyük tepkiye yol açtı. İki grup olarak savcılığa çıkarılanlar Perşembe Cuma günlerinde çeşitli adli kontrol hükümleriyle serbest bırakıldı. 

Birçok şehirde “Boğaziçi” eylemi

Dün Eskişehir ve Adana’da düzenlenen eylemler bugün de sürdü. Artvin’in Hopa ilçesinde, Ankara’da, İzmir’de, Rize’de, Mersin’de, İstanbul’da, Kayseri’de ve Samsun’da bir araya gelen Yıldız Teknik, ODTÜ, KTÜ, Dokuz Eylül, Akdeniz, Hacettepe dahil olmak üzere onlarca üniversiteden öğrenciler Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyum rektör atanmasını protesto ederek kendi üniversitelerinde de özgürlük talep etti. Ankara’da eyleme katılmak için evlerinden çıkan öğrenciler polis tarafından göz altına alında. Yine akşam saatlerinde polis, eyleme katılan bir öğrencinin bacağını kırdı. Binlerce öğrenci günlerdir kayyumlara ve otoriter devlet uygulamalarına karşı mücadele ediyor.

Boğaziçili akademisyenler kayyum rektöre sırtlarını döndü

Boğaziçi direnişinin 4. gününde yaşananlar

Boğaziçi'nde mücadele devam ediyor

'Kayyum rektör istemiyoruz, Yaşasın öğrenci dayanışması!'

Antikapitalist Öğrenciler'den Boğaziçi açıklaması

Bültene kayıt ol