Antikapitalist Öğrenciler'den Boğaziçi açıklaması

03.01.2021 - 17:57
Haberi paylaş

Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atanan AKP adayı Melih Bulu, öğrenciler ve öğretim üyelerinin tepkisi ile karşı karşıya.

Çeşitli öğrenci toplulukları yüz yüze eğitim derslerini boykot çağrıları yaparken, Boğaziçi Üniversitesi (BOUN) öğretim üyeleri "Üniversitemizin akademik özerkliğini, bilimsel özgürlüğünü ve demokratik değerlerini açıkça ihlal eden bu uygulamayı kabul etmiyoruz" dedi.

Antikapitalist Öğrenciler'in BOUN üzerine açıklaması:

2015'te AKP'den milletvekili aday adayı olan Melih Bulu, 1980 askeri darbesinden sonra, Boğaziçi Üniversitesi dışından rektör atanarak, 40 yıl sonra bir ilk oldu. 

İyi işlemese ve çeşitli kusurları olsa da rektörler bir seçim sürecinin sonunda belirlenirdi. 2016 Temmuz'daki darbe girişiminden sonra ilan edilen OHAL'de bu seçimler tamamen kaldırılarak, rektörlükler de cumhurbaşkanının keyfi atama kadrolarından birine dönüştürüldü. 

Keyfi atama mekanizmasının meşru hiçbir yanı yoktur. On binlerce öğrenci, binlerce akademik-idari personelin yöneticisinin atama ile o makama geliyor olması kabul edilemez, bu antidemokratik bir uygulamadır. 

Bu sorun yalnızca Boğaziçi’ni ilgilendiren bir mesele değildir. Üniversiteler iktidarların siyasi deney alanları değildir. Üniversiteler özerk olmalıdır. Üniversite biat etmez, etmeyecek, yüzlerce akademisyenin ve binlerce öğrencinin iradesi teslim alınamaz.

Biz Antikapitalist Öğrenciler olarak, bütün öğrencilerin, bütün akademik-idari personelin oy kullanma hakkı olduğu, rektörün üniversitenin bütün bileşenlerinin oylarıyla belirlendiği demokratik ve özerk bir üniversite talebimizden geri adım atmıyoruz. Bu doğrultuda mücadele eden Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin ve antidemokratik atama yöntemini reddeden akademisyenlerin yanında olduğumuzu belirtiyoruz.

Bültene kayıt ol