İngiltere’de yüksek gelirlilere “pandemi vergisi” tartışması

12.12.2020 - 10:16
Haberi paylaş

Toplumun ekonomik refahı en iyi olan %12’lik kesimine zenginlikleri üzerinden bir kereliğine uygulanacak %5’lik bir vergi, pandeminin yarattığı olumsuz etkileri karşılamak için 262 milyar pound ekstra kaynak yaratabilir.

Covid-19 dünyanın her yerinde en çok yoksulları etkilerken, hükümetler devamlı patronları koruyan paketler açıklıyor. Ancak süreç uzadıkça, zenginlerin vergilendirilmesiyle ilgili tartışmalar da gündeme geliyor. Arjantin parlamentosu, en zengin %0,8’lik kesimi pandeminin getirdiği ihtiyaçlara kaynak yaratmak için vergilendirme kararı almıştı.

İngiltere’de de benzer tartışmalar sürüyor. Warwick Üniversitesi ve Londra Ekonomi Okulu’ndan araştırmacılar, tüm mülkleriyle borçları arasındaki fark 500 bin pound olan 8 milyon kişiye (Birleşik Krallık nüfusunun %12’si) bir kereliğine uygulanacak %5’lik bir gelir vergisinin, 262 milyar ek kaynak yaratacağı sonucuna vardılar. Araştırma, verginin 5 yılda tahsil edilmesini öngörüyor.

Financial Times’ın haberine göre, benzer şekilde, net zenginliği 2 milyon poundun üstünde olan 626 bin kişiye aynı vergi uygulanırsa 80 milyar pound Covid-19 bütçesi oluşturulabilir.

Ülkedeki muhalefet partisi Labour’ın içindeki sol kanat vekiller de daha önce zenginlere gelir vergisi fikrini ortaya atmışlardı. Corbyn’in ardından partinin başına geçen Keir Starmer da Temmuz ayında fikri desteklemek zorunda kalmış, ancak daha sonra “ekonomi bu kadar zayıfken daha fazla vergi artışı olmaması gerektiğini” söyleyerek geri adım atmıştı.

YouGov adlı araştırma firmasının Mayıs ayında yaptığı ankete göre, İngiltere’de toplumun %61’i net zenginliği 750 bin poundun üstünde olanlar için böylesi bir vergiyi destekliyor.

Bültene kayıt ol