Merkez solcu hükümet, en zengin %0,8’lik kesime pandemi döneminde yaşanan sıkıntıların aşılması yönündeki çabalar dahilinde ek vergi getirdi.
Arjantin Senatosu'nda cuma günü kabul edilen “milyoner vergisi” ile serveti 200 milyon pesoyu (yaklaşık 19 milyon 105 bin TL) aşan kişilere, ülke içindeki varlıklarının yüzde 3,5'i, ülke dışındaki varlıkları için ise yüzde 5,25'e varan oranda ek vergi yükümlülüğü getirildi.
Ek vergilerle edinilecek gelirlerin yüzde 20'si Covid-19 salgını ile mücadelede kullanılacak tıbbi malzemelere, yüzde 20'si küçük ve orta ölçekli işletmelere, yüzde 15'i sosyal hizmetlere, yüzde 20'si öğrenci burslarına ve yüzde 25'i doğal gaz ödemelerine aktarılacak.
Yasa ile birlikte tüm vergi mükelleflerinin %0,8’i, yaklaşık 12 bin kişi ek vergilere tabi olacak. Bu kesimin varlıklarının yüzde 42'si döviz cinsinden ve bunların yüzde 92'si yurtdışında bulunuyor.
Eski başkan, sağcı ve patronların sözcüsü Mauricio Macri ise yasayı “insafsızlık” olarak tanımladı.
Arjantin zaten uzun süredir ekonomik krizde, halk yoksullukla ve işsizlikle boğuşuyor. Arjantin Katolik Üniversitesi’nin araştırmasına göre, pandeminin ilk dalgasının ardından Haziran sonunda toplumun %46 ila %47’si yoksulluk sınırının altında yaşıyordu. Aynı oran 2019’un İkinci yarısında %35,5 civarındaydı. 2020’nin ikinci çeyreğinde kovid nedeniyle en az 3.5 milyon kişi işsiz kaldı.
Fotoğraf: Kasım ayında “Milyoner vergisi” mecliste görüşülmeye başladığında sendikaların ve kitle örgütlerinin düzenlediği eyleme binlerce kişi katılmıştı