İsrail yayılmacılığı Suriye topraklarında

10.12.2024 - 18:37
Haberi paylaş

Esad rejiminin devrilmesini fırsat bilen İsrail devleti Golan Tepelerindeki tampon bölgeyi işgal etti. Suriye ordusunun silah depolarını vurdu. Bazı kaynaklara göre İsrail askerlerinin Şam'ın güneybatısına 25 km yaklaştı.

Gazze'yi işgal edip bir soykırımı sürdüren, Lübnan'ın güneyinde sınır hattını genişleten siyonist rejim 9 Aralık gecesi Suriye'de 300'den fazla noktayı vurdu.

Bombalanan yerlerin Suriye ordusuna ait silah depoları ve üretim tesisleri olduğu söyleniyor.

İsrail ordusunun hedef aldığı yerlerden biri de Rojava Kürt bölgesinde bulunan Kamışlı Havaalanı.

İsrail kaynakları ve genel medyaya göre İsrail saldırısının temel amacı Suriye ordusunun silah kapasitesinin muhaliflerin eline geçmesini önlemek.

Fakat 1967'de İsrail ve Arap devletleri arasında meydana gelen ve 6 gün süren savaş sonrası siyonist rejimin eline geçen Golan Tepeleri'nde yaşananlar, siyonist rejimin yayılmacılığının bir göstergesi.

1974'te imzalanan bir anlaşma sonrası Suriye'ye ait Golan Tepelerini işgal eden İsrail devleti ve Şam rejimi arasında 10 kilometrelik bir tampon bölge oluşturulmuştu.

İsrail 1981'de Golan Tepelerini tek taraflı olarak ilhak etti.

50 yıl sonra İsrail ordusu tampon bölgeyi işgal ederek, bölge devletleriyle olan anlaşmasını ihlal etti.

Suriye topraklarındaki ilerleyişini ise "geçici bir durum" diyerek meşrulaştırmaya çalışıyor.

Bu durum Türkiye başta olmak üzere bir dizi bölge devletinde tepkiyle karşılandı.

Türkiye'de bazıları Esad rejiminin devrilmesinin İsrail'in planı olduğunu iddia ediyor. Fakat siyonist rejim, şimdi Suriye topraklarında muhalif güçler ve onları destekleyen bölge devletleri ile çatışabilir.

Siyonizm demek yayılmacılık ve yerleşimci sömürgecilik demektir. Filistin direnişini desteklemenin Ortadoğu ve dünyanın geleceği için önemi bir kez daha kendini ortaya koyuyor.

Bültene kayıt ol