ABD'nin Venezuela'da "rejim değişikliği" için yaptığı askeri müdahale çağrılarına ne Latin Amerika'daki ne de Avrupa'daki müttefikleri destek verdi.
The Guardian'da yer alan habere göre, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Kolombiya'da yapılan bir bölgesel liderler zirvesinde, askeri müdahale tehdidini yineledi. Ancak Pence "Maduro'ya destek vereni izole ederiz" derken, ABD askeri müdahale konusunda kendisi müttefiklerinden izole olmuş gibi duruyor.
Hem Latin Amerika ülkelerine ABD'nin askeri müdahalelerinin tarihi, hem de 2003'te gerçekleşen Irak işgali, emperyalist saldırının ne derece korkunç sonuçlar ortaya koyabileceğini gösteriyor.
Her ne kadar Brezilya'nın aşırı sağcı yeni başkanı Jair Bolsonaro, Trump'a saldırganlığı konusunda sonsuz kredi açsa da, ülkenin başkan yardımcısı olan emekli general Hamilton Mourão, Venezuela'ya bir askeri müdahale için Brezilya topraklarının kullanılmasına müsade etmeyeceklerini dile getirdi.
Kolombiya yönetimine yakın kaynaklara göre, ülkenin başkanı Iván Duque de müdahale ihtimalini devre dışı bıraktı.
Bölgesel güçlerden Şili ve Peru da askeri müdahale seçeneğine karşı çıkıyor.
ABD'nin Avrupa'daki müttefiklerinden İspanya ve Almanya da askeri müdahaleyi "aşılmaması gereken bir çizgi" olarak tanımladıklarını duyurdular.
İspanya Dışişleri Bakanı Josep Borrell, pazar günü yaptığı açıklamada, "Her seçenek masada değil" dedi. Bu, Trump'ın "Her seçenek masada" sözüne yanıttı.
AB Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de şiddet kullanımıyla bölgeyi daha fazla istikrarsızlığa sürükleyebilecek tüm girişimleri kınadıklarını yineleyerek, Venezuela'daki sorunun anayasal ve siyasi olduğunu, çözümünün de ancak siyasi olabileceğini belirtti.
Hafta sonunda muhalif lider Guaidó ve destekçileri, sınırlardan ülkeye "insani yardım" sokmaya çalışmış, ancak bu girişimler başarısız olmuştu.