Venezuela'ya ABD baskısı

11.01.2019 - 09:27
Haberi paylaş

Ağır bir ekonomik kriz dönemi geçiren Venezuela’ya yönelik ABD destekli müdahale yeni bir boyut kazandı. Trump yönetimi Venezuela’ya çeşitli alanlarda ekonomik ambargo uygulamaya başlamıştı.

Ekonomik krizin yanında politik şiddet olayları ülkeyi yıllardır zor durumda bırakıyor. Son olarak Maduro’nun Çin ve Rusya ile yakınlaşmasını ABD’nin Lima Grubu üzerinden müdahale etmesi takip etti.

2017 Ağustos ayında Venezuela’daki “politik krize” çözüm bulmak için Peru’nun başkenti Lima’da bir araya gelen Latin Amerika’nın sağcı hükümet temsilcileri Venezuela’da sağ ile iktidardaki Chavezci reformist sol arasında sertleşen çatışmalara barışçıl “çözüm” bulmayı amaçlıyordu.

2015 sonundaki parlamento seçimlerinden sağ koalisyon zaferle ayrılarak meclis çoğunluğunu elde etmişti. 2018’in Mayıs ayındaki başkanlık seçimlerini ise Maduro yeniden %67,7 oyla kazandı ancak seçimlere katılım %46’ya geriledi.

Venezuela krizi sosyalizmin işe yaramadığını mı gösteriyor?

14 ülkeden oluşan Lima Grubu'nun Meksika dışındaki üyeleri geçtiğimiz hafta, devlet başkanı Nicolas Maduro'nun yeni hükümetini tanımayacaklarını açıkladı ve 10 Ocak’ta yeni görev süresi başlayacak olan Maduro'ya göreve başlamama çağrısı yaptı. Ayrıca Venezuela ile diplomatik ilişkileri de kesebileceklerini ilan ettiler.

Venezuela Parlamentosu'ndaki sağcı koalisyon ise Maduro’nun başkanlığının tanınmamasını isteyerek orduyu demokrasiyi korumak için darbe yapmaya çağırdı.  

(Sosyalist İşçi)

Venezuela’daki krizin sorumlusu sosyalizm değil, kapitalizm

Röportaj: Venezuela’da işçilerin krize karşı direnişi

Venezuela hakkında dürüst olmak

Bültene kayıt ol