ABD’li faşist David Duke’dan Brezilya’daki Bolsonaro’ya destek

17.10.2018 - 09:00
Haberi paylaş

ABD’li beyaz üstünlüğü savunucusu Ku Klux Klan’ın (KKK) eski lideri David Duke, Brezilya seçimlerinin ilk turunda çoğunluğu elde eden aşırı sağcı Jair Bolsonaro’ya destek verdi. Bolsonaro, desteği reddetti.

1860’lardan itibaren ABD’de vahşice işlenen siyah cinayetlerinden, işkenceler ve linçlerden sorumlu olan ve hâlen pek çok eyalette aktif bulunan beyaz üstünlüğü savunucusu KKK’in eski liderlerinden David Duke, Brezilya’da ilk turda oyların çoğunluğunu alan aşırı sağcı eski asker Jair Bolsonaro’ya destek verdi.

Trump’a da destek vermişti

9 Ekim’de bir radyo programında yaptığı konuşmada Bolsonaro için, “Tamamen Avrupalı soyundan geliyor. ABD, Portekiz, İspanya, Almanya veya Fransa’daki herhangi bir beyaz adama benziyor ve Brezilya’daki demografik felaket ile Rio de Janerio’nun siyah mahallelerinde var olan devasa suç oranlarından söz ediyor” dedi.

Duke, daha önce de ABD Başkanı Donald Trump için “bizden birine benziyor” demişti.

Bolsonaro reddetti

Şili diktatörü Augusto Pinochet’yi kahraman olarak gören ve Brezilya’nın cunta yıllarına özenen aşırı sağcı başkan adayı Bolsonaro ise “beyaz üstünlükçülerinden gelecek hiçbir desteği kabul etmediğini” söyledi. Brezilya ulusunun karışık ırklardan oluştuğunu söyleyen Bolsonaro, Duke’un hiçbir şey anlamadığını iddia etti.  

Brezilya ve İspanya'da aşırı sağın yükselişi (Özdeş Özbay)

Brezilya seçimleri: İlk turu aşırı sağcı aday önde bitirdi

Brezilya'da faşist aday protesto edildi

Bültene kayıt ol