Brezilya seçimleri: İlk turu aşırı sağcı aday önde bitirdi

08.10.2018 - 11:41
Haberi paylaş

Selçuk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Araştırma Görevlisi ve Latin Amerika uzmanı Esra Akgemci, Brezilya seçimlerindeki sağcı yükselişi Marksist.org için yorumladı.

Brezilya’da dün (7 Ekim) yapılan genel seçimlerde aşırı sağcı popülist aday Jair Bolsonaro yüzde 46 oy (49 milyon) alarak devlet başkanlığı seçimlerinin ilk turunu önde bitirdi. Brezilya’nın Trump’ı olarak anılan Bolsonaro’yu yüzde 29 oy olan (31 milyon) İşçi Partisi’nin (PT) adayı Fernando Haddad izledi. Buna göre seçimlerin ikinci turunda beklenildiği gibi Bolsonaro ve Haddad yarışacak. Ancak Bolsonaro’nun ilk turda bu kadar büyük bir fark atması karşısında, ikinci turda Haddad’ın şansı oldukça düşük görünüyor.

28 Ekim’de ikinci turu yapılacak olan seçimler, sadece Brezilya değil bölge siyaseti açısından da kritik öneme sahip. 2016’da Dilma Rousseff’in azledilmesinin ardından ülkenin içinde bulunduğu siyasi ve ekonomik kriz ortamının derinleşmesi ve toplumsal kutuplaşmanın artması, “değişim” sloganıyla öne çıkan sağ popülist aday Bolsonaro’ya çok önemli bir alan açtı. Diğer yandan seçimden altı ay önce cezaevine giren Lula da Silva’nın son anda yarış dışı kalmasıyla yerine aday olan Haddad, Bolsonaro’ya karşı etkin bir sol popülist kampanya yürütemedi.

Brezilya’nın yeni devlet başkanı olmaya hazırlanan Bolsonaro, kadınlara, göçmenlere ve eşcinsellere yönelik nefret söylemleriyle dikkat çeken radikal bir siyasetçi ve Trump benzeri sloganlarıyla “Brezilya’yı yeniden büyük yapmayı” vaat ediyor. Ne var ki “yeniden” diyerek referans verdiği dönem, Brezilya’nın “ekonomik mucize dönemi” olarak anılan ancak 400 binden fazla muhalifin hayatına mal olan askerî diktatörlük yılları.

Brezilya’yı gerçekten zor günler bekliyor. Üstelik Brezilya’da faşizmin yükselişi, Latin Amerika genelinde de benzer bir süreci tetikleyebilir.

Bültene kayıt ol